Nieuwe toekomst voor RAW processors?

Zijn fotografen wel tevreden met de huidige gereedschappen om camerabestanden te verwerken? Volgens software ontwikkelaar ON1, bekend van de vele plug-ins, is het tijd voor een nieuwe generatie software.

Het is inmiddels alweer lange tijd geleden dat Apple en Adobe de lang gekoesterde wens voor een werkbare workflow in RAW inwilligden. De introductie van zowel Aperture als Lightroom werd met enthousiasme ontvangen omdat ze fotografen de mogelijkheid boden om originele bestanden centraal te beheren en te bewerken in het non-destructive RAW formaat. Aperture is inmiddels van het toneel verdwenen maar Adobe’s Lightroom groeide uit tot een de-facto standaard waarmee menig fotograaf inmiddels jaren aan materiaal in het archief heeft verzameld. Daar zit volgens ON1 ook gelijk de crux van deze benadering. Dergelijke software dwingt je om binnen de ‘muren’ van de toepassing te werken. Daarnaast is de achterliggende code verouderd en niet geoptimaliseerd voor de hoge resoluties van moderne camera’s en de architectuur van recente computer hardware.

In een persbericht kondigt ON1 een nieuwe RAW processor aan die de naam ON1 Photo RAW zal dragen en dit najaar beschikbaar zal zijn. De software is al enige jaren in ontwikkeling en volgens het bedrijf de snelste RAW processor ooit dat een 50 MP bestand in een fractie van een seconde kan openen en in real-time te bewerken zonder telkens te hoeven wachten tot de aanpassingen gerenderd zijn.

Daarnaast laat de ontwikkelaar met ON1 Photo RAW de filosofie van een geïntegreerd RAW archief achterwege. ON1 Photo RAW kan elk willekeurig RAW bestand op de harde schijf verwerken zonder dat het eerst geïmporteerd hoeft te worden.

De tijd zal leren of ON1 hiermee een antwoord heeft op klachten over de traagheid van veel hedendaagse RAW processors, maar de aankondiging klinkt in ieder geval veelbelovend.

Meer informatie www.on1.com