Nieuwe website zet de geschiedenis van de fotografie online

Het internet is een website rijker waar de fotografieliefhebber de vingers bij zal aflikken. Photomuse.org, een samenwerkingsverband tussen het International Center of Photography (ICP) en het George Eastman House (GEH), is bedoeld als hulpbron bij de wetenschap over de geschiedenis van de fotografie.
De website biedt een overzicht van de geschiedenis van de fotografie, te beginnen in het jaar 1802, het jaar dat het artikel van Humphry Davy ‘An Account of a method of copying Paintings upon Glass, and of making Profiles, by the Agency of Light upon Nitrate of Silver. Invented by T. Wedgwood, Esq. With Observations by H. Davy’ verscheen in de Journals of the Royal Institution of Great Britain. Dit artikel zou het fotograferen later mogelijk hebben gemaakt. Het jongste nieuws gaat over 2006, over onder andere het verschijnen van het fotoboek ‘In the Wake of Katrina’, waarin de foto’s van Larry Towell zijn opgenomen.

Een handig menu neemt de bezoeker van de site mee op een chronologische reis door de geschiedenis van de fotografie. Grote veranderingen en opmerkelijke gebeurtenissen worden kort behandeld. Maar het gaat niet alleen over de fotografie. Ook worden in het kort de culturele en politieke hoogtepunten vanaf het begin van de negentiende eeuw behandeld. Dit alles binnen hetzelfde menu. Drie knopjes ‘fotografie, politiek en cultuur’ bepalen wat je over het gewenste jaar te zien krijgt.

Tevens kan er gekeken worden naar een selectie tentoonstellingen die gehouden zijn in 2001 en later. Door op de gewenste tentoonstelling te drukken, verschijnt er een menu wat je de kans geeft om achtergrondinformatie te lezen en om foto’s te bekijken.

Met het online aanbieden van deze schatkist aan informatie maakt Photomuse de studie van de fotografie voor iedereen toegankelijk. Photomuse is mogelijk gemaakt door: Institute of Museum and Library Services, Booth Ferris Foundation, The Henry Luce Foundation, en Fidelity Foundation.

www.photomuse.org

www.eastmanhouse.org

International Center of Photography