Nigeriaanse journalisten protesteren tegen mishandelingen

De Nigeriaanse verenigingen van journalisten (NUJ) en fotojournalisten (PJAN) hebben vancohtend in de hoofstad Lagos gedemonstreerd om meer aandacht te vragen voor de veiligheid voor journalisten. De afgelopen week zijn twee maal persfotografen zwaar mishandeld tijdens de uitoefening van hun werk.
De voormalige fotoredacteur van de krant Compass,Tunde Ogundeji, werd door een groep mannen geslagen met flessen en planken toen hij bezig was met het fotograferen van mensen die illegaal reizen op de daken van treinwagons. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen met verwondingen aan het hoofd. De bende zou zijn ingezet door de Nigerian Railway Corporation, die later de de camera van Ogundeji terug haalde bij de bende.

Fotograaf Benedict Uwalaka, werkzaam voor de krant Leadership uit Abuja, werd in elkaar geslagen door vier man personeel van een mortuarium in Lagos toen hij – op afstand – foto’s maakte van het vrijgeven van lichamen van slachtoffers van een vliegtuigongeluk. Uwalaka werd behandeld op de intensive care.

the Guardian: Attacks on Nigerian photojournalists

Gistmaster News: Photojournalists protest attack on members