Nikon D810: beste van twee werelden en wat meer

Nikon heeft de D800 en de D800E samengevoegd tot een nieuw model en daar nog wat verbeteringen aan toegevoegd. De nieuwe Nikon D810, zoals de camera gaat heten, heeft geen anti-aliasingfilter. In tegenstelling tot de D800E is het filter nu echt geheel weg. Daardoor is de scherpte nog hoger. Er is weliswaar een kleine kans op moiré, maar dat is prima weg te halen in de software naderhand. Het aantal pixels is met 36,3 miljoen gelijk gebleven aan de twee voorgangers. Dankzij de Expeed 4 processor is de camera wel wat sneller geworden en zijn er fijne verbeteringen doorgevoerd.

Zo heeft de Nikon D810 nu een groter bereik in de ISO-waarden, waar met name de vergroting bij de lage gevoeligheden interessant is. De D810 is de eerste Nikon met een standaard gevoeligheid van ISO 64, wat fijn is als je met weinig scherptediepte wilt werken. Je kunt nog verder gaan, tot ISO 32, maar dan verlies je iets in het dynamisch bereik. De hoogste standaard gevoeligheid is ISO 12.800, uit te breiden tot ISO 51.200. Het grote bereik is mogelijk dankzij een nieuwe sensor.

photoq-nikon-d810-600

De hoge resolutie van de Nikon D810 betekent dat iedere onscherpte goed zichtbaar is, ook bewegingsonscherpte. Bij de Nikon D800/D800E moest je daar terdege rekening mee houden als je het maximale uit de camera wilde halen. Om de bewegingsonscherpte door de camera te verminderen heeft Nikon een nieuw sluiter- en spiegelsysteem bedacht. Het eerste gordijn kan nu via een elektronische sluiter uitgevoerd worden, wat betekent dat het gordijn aan het begin van de opname niet hoeft te bewegen. Daarbij wordt de spiegel beter gedempt, wat trillingen verder helpt voorkomen.

Van de Nikon D4s heeft de D810 de Expeed 4 processor overgenomen. Daardoor kan de D810 nu vijf in plaats van vier opnames per seconde maken in de volle resolutie. In de DX-mode kan de snelheid worden opgevoerd tot zeven beelden per seconde. Gelukkig heeft Nikon nu de limiet van maximaal honderd foto’s achter elkaar weggehaald. Naast de DX-mode, waarbij een 1,5x uitsnede wordt gemaakt, heeft de D810 ook een S-RAW stand. Daarmee krijg je een lagere resolutie, negen miljoen pixels in dit geval, zonder dat je een uitsnede maakt. Dat is vooral interessant voor de fotografen die niet altijd alle pixels nodig hebben maar wel een fullframe sensor willen voor een maximale groothoek, zoals bruidsfotografen, fotojournalisten en theater- en concertfotografen. Die laatste groep heeft bovendien baat bij de nieuwe lichtmeting met nadruk op de hoge lichten.

Verder deelt de Nikon D810 de verbeterde autofocus van de D4s. Het is niet alleen wat sneller en nauwkeuriger, de velden kunnen nu in groepen van vijf worden geselecteerd. Het wordt gelijk gecombineerd met gezichtsherkenning. Het voordeel van deze optie is dat de autofocus minder snel de scherpstelling zal verleggen als het onderwerp van veld wisselt.

Interessant is verder de mogelijkheid om achterop het scherm, dat met 8 cm doorsnede en 1,23 miljoen beeldpunten fraai is, een split screen te tonen tijdens het livebeeld. Je ziet dan een vergroting van het twee delen van de foto en je kunt zo heel goed de scherptediepte controleren en of de camera goed horizontaal staat. Dat is voor architectuurfotografen een fijne optie.

Tot slot heeft Nikon de nodige verbeteringen doorgevoerd bij het filmen. Zo is het mogelijk om nu in 1080/60p opnames te maken, kent de D810 de zebra-optie voor het controleren op hoge lichten en is er een in- en uitgang voor stereogeluid. Bij manuele belichting kun je tijdens het filmen het ISO-bereik van 64-51.200 gebruiken of instellen in welk bereik de auto-ISO zelf de gevoeligheid regelt.

Alle verbeteringen bij elkaar maken de Nikon D810 tot een veel meer allround inzetbare camera dan de twee voorgangers. Het zijn juist die kleine verschillen die daarvoor zorgen. Vanaf 17 juli 2014 is de D810 te koop voor een adviesprijs van €3299 inclusief BTW.

Meer informatie bij Nikon