Nikon stopt sponsoring expositie over ‘comfort women’ na bedreigingen

Cameragigant Nikon heeft de sponsoring van de foto-expositie van de Zuid-Koreaanse fotograaf Ahn Se-hong over de zogenaamde ‘comfort women’ in China geannuleerd. Nikon weigert een verklaring te geven, maar vermoedelijk is de organisatie onder druk gezet door Japanse conservatieve groeperingen aldus The Japan Daily Press. Ook fotograaf Ahn Se-hong ontvangt bedreigingen.
Comfort women of troostmeisjes zijn Aziatische vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door Japan gedwongen werden tot seksuele slavernij. In Japan heerst nog steeds een taboe over dit onderwerp en het land heeft nooit excuses aangeboden aan de Zuid-Koreaanse vrouwen.

Groeperingen hebben een video online geplaatst waarin ze oproepen te protest tijdens de lezing van Ahn Se-hong op 10 juni. De Japanse conservatieve groepering the Citizens’ Association for Disallowing Preferential Treatment for Zainichi Koreans is een telefonische campagne gestart tegen het gemeentehuis van Yokkaichi, waar de lezing wordt gehouden.

Ahn Se-hong’s woordvoerder meldt dat hij nog steeds van plan is zijn lezing in Yokkaichi door te laten gaan, evenals de expositie in Tokyo op 25 juni.

De Nederlandse fotograaf Jan Banning schreef op zijn website ook over de geannuleerde tentoonstelling. Hij maakte in 2010 een serie over Indonesische comfort women.

The Japan Daily Press: Japanese right-wingers protest South Korean comfort women photographer, shout ‘go home’

CNN: Forgotten faces: Japan’s comfort women