Nikons nieuwe camera voor profs: D3S

Nikon introduceert de D3S, een nieuw model camera vooral bedoeld voor professionele nieuws-, sport- en natuurfotografen. OF zoals Nikon het zelf zegt: ‘de camera waarmee professionals grip krijgen op onvoorspelbare situaties en die uitgebreide mogelijkheden voor actiefotografen biedt. De D3S is gebaseerd op de veelgeprezen Nikon D3, maar biedt betere mogelijkheden om te fotograferen bij weinig licht en nieuwe creatieve opties voor multimediafilmopnamen.’
Hieronder volgt het integrale persbericht van Nikon:

Robert Cristina, Manager Professional Products bij Nikon Europe, zegt hierover: “De D3S biedt meer mogelijkheden om te fotograferen bij extreem weinig licht, zodat fotografen nog beter gebruik kunnen maken van het omgevingslicht. Professionals uit de hele wereld hebben eraan bijgedragen om het beste nog beter te maken.”

Dit is wat we nu nodig hebben.
Francois Marit, Photo Technical Manager bij het wereldwijde nieuwsagentschap Agence France Presse: “Sinds we de Nikon D3 gebruiken, zijn we ook de mogelijkheden van filmopname gaan verkennen. De D3S biedt precies wat we nodig hebben: de mogelijkheid foto’s én films te maken met één professioneel toestel. Daardoor kunnen we complete pakketten met foto’s en filmfragmenten verzenden vanaf de duizenden nieuws- en sportevenementen die we wekelijks verslaan en liggen we voorop als het gaat om online toepassingen en drukwerk.”

Bill Frakes, een van de eerste professionele fotografen die de D3S heeft getest: “Ik moet in enkele milliseconden beroepsmatige beslissingen nemen en telkens wanneer ik op de knop druk, wil ik de best mogelijke beeldkwaliteit. Ik heb een camera nodig die nauwkeurig, snel en consistent reageert. Aangezien de D3S dat doet en daarnaast nog veel meer te bieden heeft, beschik ik over een enorme vrijheid.”

Als flitsen geen optie is
De D3S is voorzien van een geheel opnieuw ontworpen beeldsensor met 12,1 megapixels effectief. Dankzij het grote oppervlak per pixel, met een volledig gewijzigde interne structuur, kan de D3S beelden vastleggen bij lichtomstandigheden waarbij dit tot voorheen voor onmogelijk werd gehouden. Dankzij een ISO-bereik van 200 tot 12.800 met zeven stops, kunnen foto’s en films worden gemaakt bij zeer weinig omgevingslicht, met een minimale in-camera processing zodat scherpte en details behouden blijven. De Nikon D3S is dan ook de eerste camera die drie aanvullende niveaus voor ISO-versterking biedt, tot maximaal Hi-3 (met een ongekende maximale 102.400 ISO-equivalent).

HD-films in FX-formaat
De D3S voegt een nieuwe dimensie toe aan de huidige trend om films te maken met een digitale spiegelreflexcamera. Door gebruik te maken van de creatieve scherptediepte-effecten van de grote FX-formaat sensor en de voordelen van NIKKOR-objectieven met een groot diafragma, is het mogelijk creatieve HD-films van een nog hogere kwaliteit te maken. De D-movie-functie van de D3S werkt direct en intuïtief en is berekend op een hoge productiviteit.

De 720p films worden vastgelegd met 24 beelden per seconde (bps) in motion-JPEG met de mogelijkheid van stereogeluid*. De bestandsindeling biedt daarnaast de unieke ‘Save Selected’ optie waarmee de gebruiker rustig kan filmen, wetende dat een belangrijk moment in de film ook als foto kan worden opgeslagen.

Veelgeprezen autofocus is aangepast voor filmopname.
Nikon’s veelgeprezen 51-punts Multi-CAM3500 AF-systeem met vijftien zeer gevoelige kruissensoren kan volledig naar wens worden ingesteld en is eenvoudig te gebruiken. Hiermee zijn gebruikers in staat om snelbewegende onderwerpen gemakkelijk te volgen. Het D3S AF-systeem met contrastdetectie is ook aangepast aan het gebruik van autofocus tijdens filmopname en live view.

Beeldsensorreiniging
Als reactie op uitgebreide feedback van professionele fotografen is de D3S uitgerust met een nieuwe functie voor beeldsensorreiniging. Deze functie genereert trillingen met vier verschillende frequenties om zo de statische stofophoping op het optische laagdoorlaatfilter van de beeldsensor te verminderen. Deze functie is geïmplementeerd zonder dat dit van invloed is op de zoekerdekking van 100%.

Volledige flexibiliteit
De D3S biedt maar liefst drie alternatieve ‘crop’ standen, die allen automatisch in de zoeker worden weergegeven. De fotograaf heeft daarmee de keuze uit 5:4 (30×20), 1,2x (30×20) en DX (24×16). De nieuwe ‘crop’ stand is ontworpen als een praktische combinatie van objectiefvergroting en een iets kleinere bestandsgrootte.

Quiet mode voor geruisloze opnamen
De D3S is voorzien van een nieuwe stille ontspanstand waarin de fotograaf het geluid dat wordt veroorzaakt door het neerklappen van de spiegel kan verminderen. Deze stand is ideaal voor wildlife fotografie en in andere situaties waarin het onderwerp kan worden afgeleid door het sluitergeluid (zoals in theaters, musea, maar ook tijdens golfwedstrijden). Ook deze innovatie is een reactie op praktische feedback van fotografen die Nikon camera’s uit de D3-serie gebruiken.

Verbeterde opties voor actieve D-Lighting
De D3S biedt maar liefst vijf opties voor Active D-Lighting voor het fotograferen van onderwerpen met een hoog contrast. Naast de nieuwe instelling ‘Automatisch’ hebben gebruikers de keuze uit vier handmatige niveaus: Extra hoog, Hoog, Normaal en Laag.

Nabewerking in de camera
Een ander hulpmiddel voor het verhogen van de productiviteit zijn de nieuwe opties voor RAW-verwerking in het retoucheermenu van de D3S. De volgende beeldinstellingen kunnen rechtstreeks worden toegepast op RAW(NEF)-bestanden in de camera: JPEG-compressie, Formaat, Witbalans, Belichtingscorrectie, Picture Control, Ruisonderdrukking, Kleurruimte en Vignetteringscorrectie. Met deze opties kunnen fotografen hun foto’s sneller nabewerken zonder dat ze daarvoor een pc met Capture NX2 nodig hebben.

Op alles voorbereid
De D3S verlegt de grenzen voor fotografen door ze meer controle te bieden over onvoorspelbare onderwerpen in veeleisende lichtomstandigheden. De camerasensor is zo gevoelig dat deze onderwerpen kan vastleggen die met het blote oog praktisch onzichtbaar zijn en produceert resulteren die opmerkelijk ruisvrij zijn en direct kunnen worden afgedrukt. De duurzame magnesiumconstructie heeft een weerbestendige afdichting en is bestand tegen extreme temperaturen en vochtigheid.

De D3S is verkrijgbaar vanaf 27 november 2009 voor een verwachte adviesverkoopprijs van 5399 euro.

* met optionele externe stereo microfoon

www.nikon.nl