Nog 1 x Wrench: muziek bij beelden Burtynsky

Wrench is een fotoconcert met foto’s van de Canadese landschapsfotograaf Edward Burtynsky. Deze worden gecombineerd met nieuwe composities door acht componisten. Ensemble Hexnut voert het – voorlopig voor de laatste keer in Nederland – uit op zondag 4 november 2012 om 15:30 uur in LantarenVenster, Rotterdam.
Uit het persbericht:

De wereldberoemde Canadese fotograaf Edward Burtynsky kiest de transformatie van de natuur door de industrie tot zijn onderwerp. Zijn schitterende foto’s van raffinaderijen, industrialisatie van China, oliewinning en recyclingbedrijven laten zien hoe immens groot het ingrijpen van de mens op aarde is. The Hollywood report noemde de foto’s “Awe-inspiring”, door het gelijktijdig stimuleren van zowel zintuigen als het geweten van de kijker. Geïnspireerd door de natuur weet Burtynsky wereldwijd mensen te raken met zijn foto’s. In 2010 won hij de belangrijke Britse Ad/Or Award voor zijn boek OIL waarin hij de sociaal-economische effecten van industrialisatie als in een groot epos laat zien. Zijn werk is te zien in 50 vooraanstaande musea waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Eindhovens Dagblad, René van Peer: ‘Het werk van Burtynsky is verbijsterend. Door de monumentale dimensies en de gedetailleerdheid van de beelden. De beelden zelf, waarmee de Canadese fotograaf over de hele wereld exposeert, zijn vaak desolaat en grimmig, maar altijd van een onaardse schoonheid. Het is geen wonder dat mensen zijn foto’s graag willen gebruiken als blikvanger.
Burtynsky wijst dergelijke aanvragen steevast af. Hij heeft wel toestemming verleend voor gebruik van zijn werk in het project ‘WRENCH’ van ensemble Hexnut, waarin het als uitgangspunt dienst doet voor nieuwe stukken van 8 componisten.’

Ensemble Hexnut – genoemd naar een zeshoekige moer – verklankt in Wrench de wereld die Burtynsky in zijn foto’s laat zien. Hexnut bestaat uit vijf solisten en vermengt klanken en technieken uit hedendaagse klassieke muziek, jazz, metal en improvisatie. Hexnut bestaat uit: Susanna Borsch (blokfluiten en elektronica), Gijs Levelt (trompet), Ere Lievonen (piano), Michaela Riener (stem) en Ned McGowan (dwarsfluit en contrabasfluit). Ned McGowan bedacht Wrench en inspireerde Edward Burtynsky tot samenwerking van fotografie in combinatie met muziek!

Wrench laat acht composities van Jan Bas Bollen, David Dramm, Anthony Fiumara, Ned McGowan, Mayke Nas, Felipe Waller, Steve Ricks en Seung-Ah Oh zien en horen. Hexnut speelt hun stukken in combinatie met de foto’s van Burtynsky die worden meegenomen in het live optreden. Wrench wordt zorgvuldig gecomponeerd in zowel muziek als beeld, om een optimaal effect bij de concertbezoeker tot stand te brengen.

Edward Burtynsky was bij de première in mei 2011 in ‘t Muziekgebouw/Amsterdam en is enthousiast. Na de première was Wrench te zien in een uitverkochte voorstelling in Gaudeamus Muziekweek in Utrecht, het Noorderlicht Festival in Groningen, Eindhoven, in Tilburg, Maastricht en nu op zondag 4 november 2012 in LantarenVenster Rotterdam!

Zondag 4 november 2012
Lantaren Venster, Otto Reuchlinweg 996, 3072 MD, Rotterdam,
aanvang 15.30 uur
directe link reserveren/info: http://www.lantarenvenster.nl/36-2932-Hexnut_Ensemble_Wrench

www.lantarenvenster.nl
T 010 -277 22 77
Prijs: € 15