Nominaties bekend voor Foto Kees Scherer Prijs

De jury van de Foto Kees Scherer Prijs 2015 heeft drie boeken genomineerd voor de laatste editie van deze tweejaarlijkse bekroning van het beste Nederlandse fotoboek: The Edge of Civilisation van Eddy van Wessel, Me We van Koos Breukel en Rijksmuseum van Wijnanda Deroo.

Het persbericht meldt:

De prijs, een geldsom van € 5000, is bestemd voor de Nederlandse fotograaf  of permanent in Nederland werkende fotograaf, van het beste fotoboek, dat in 2013 en 2014 is verschenen. De tweejaarlijkse prijs is ingesteld door de Stichting FotoArchief Kees Scherer.

De jurering vond plaats op vrijdag 20 februari 2015. In totaal hebben er 158 fotoboeken meegedongen naar de prijs, een absoluut record aldus de organisatie. De jury bestond uit: Anneke van Veen,  Anthon Beeke,  Hans van Blommestein, Ellen Dosse, Marga Rotteveel, Max van Rooy (voorzitter) en Rik Suermondt..

Prijsuitreiking
De winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs zal bekend worden gemaakt op 14 mei 2015 tijdens het FotoFestival Naarden 2015 (14 mei t/m 20 juni).

De prijs zal dan voor de twaalfde en tevens laatste keer worden uitgereikt. In het kader van het FotoFestival Naarden zal in Naarden Vesting een expositie worden ingericht van de fotoboeken die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs.

The Edge of Civilization is een fotoboek met verhalen over 20 jaar fotograferen in conflictgebieden. Het is een boek over mensen, over geweld en uitzichtloosheid maar ook over hoop, overlevingskracht en kameraadschap. Wat dit boek interessant maakt is de aanvulling op het soms schokkende beeldrelaas namelijk het verhaal van de fotograaf zelf. over de risico’s, angsten. Over hoe zijn aanwezigheid geaccepteerd wordt door rebellen en over het belang van betrouwbare helpers en zogeheten fixers. Middels “layar” techniek heeft het boek ook een digitale laag, die is te activeren middels een app.

www.edgeofcivilization.com

Me We – Koos Breukel is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. In Me We vertelt hij aan de hand van ruim tweehonderd fotoportretten een universeel en tegelijk zeer persoonlijk levensverhaal. Het overzicht omvat werk van de afgelopen dertig jaar, waarvan veel nooit eerder te zien is geweest.  Het boek is samengesteld als een levenscyclus. Alle aspecten van het leven, van geboorte en vreugde tot ziekte en dood, krijgen een gelijkwaardige plaats in dit boek.

www.mewe.nu

Rijksmuseum -Wijnanda Deroo volgde tussen 2004 en 2013 de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam. Bij de heropening in 2013 verscheen het prachtige door Irma Boom ontworpen foto-boek Rijksmuseum  met  sfeervolle foto’s van een leeg gebouw  zonder mensen  Bij het fotograferen van het nieuwe museum in wording. ging het Wijnanda  niet om de werkzaamheden zelf,  maar om de metamorfose van de lege ruimtes.  Het boek is geen documentaire van de verbouwing, maar een verzameling prachtige foto’s.

www.wijnanadaderoo.com

Informatie over de Stichting FotoArchief Kees Scherer

De Foto Kees Scherer Prijs zal in 2015 voor de twaalfde en tevens  laatste keer worden uitgereikt.

De Stichting FotoArchief Kees Scherer, opgericht in 1987, zal in 2015 haar activiteiten beëindigen. De Stichting heeft een viertal fotoboeken van het werk van Kees Scherer laten verschijnen, tentoonstellingen georganiseerd en in 1993 de Foto Kees Scherer Prijs in het leven geroepen. De financiële middelen die Kees Scherer de stichting heeft nagelaten, hebben deze activiteiten mogelijk gemaakt. Inmiddels zijn deze middelen niet meer toereikend om nog langer als Stichting door te gaan. Het omvangrijke fotoarchief van Kees Scherer, dat werd beheerd door Pim Westerweel, fotograaf, is in 2002 overgedragen aan het Maria Austria Instituut.

Pim Westerweel beheert de vintageprints van Kees Scherer.

www.keesscherer.nl


De genomineerde boeken zijn te koop in de PhotoQ Bookshop:

The Edge of Civilisation

Me We

Rijksmuseum