Nominaties Zilveren Camera 2014 bekend

De nominaties voor de beste persfoto van 2014  staan nu online op de site van de Zilveren Camera. Wie zijn de kanshebbers voor het winnen van de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland?

Aanstaande zondag 25 januari maakt presentator Wilfried de Jong in Fotomuseum Den Haag de categoriewinnaars en eindwinnaar bekend. Tevens worden de Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs uitgereikt.

Zilveren Camera
664 fotografen hebben in totaal 5397 beelden in zeven categorieën ingezonden: hieruit heeft de jury 42 inzendingen geselecteerd.
Het aanbod was volgens de jury, bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten, ook dit jaar weer zeer divers. De belangrijkste nieuwsonderwerpen uit 2014 die werden ingezonden zijn de vermoedelijke aanslag op de MH17, de gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland. Maar er is ook ruimschoots aandacht voor de landelijke politiek, zoals de Zwarte Piet-discussie, en voor de grote sportevenementen als het WK Voetbal en de Winterspelen in Sotsji.

Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek
De prijs voor vernieuwende fotojournalistiek beloont het beste fotoproject dat in 2014 is voltooid. De jury is positief over twee projecten die zij met volle overtuiging nomineerde: bekijk de nominaties op de website van de Zilveren Camera.

Nationale Portretprijs
De jury van de Nationale Portretprijs heeft 150 portretten van 29 verschillende fotografen verzameld om een shortlist van vijf genomineerde portretten samen te kunnen stellen. Over het algemeen vond de jury de spoeling nogal dun; er was weinig vernieuwing te constateren en er werd weinig lef getoond. Niettemin was de jury erg onder de indruk van vijf opvallende portretten: bekijk ze hier.

Tijdens de feestelijke uitreiking op zondag 25 januari in het Fotomuseum Den Haag wordt na 16.00 uur bekendgemaakt wie de Zilveren Camera 2014 wint. Deze uitreiking is gelijk te volgen op de websites van de Zilveren Camera en PhotoQ via een livestream.