Nominaties Zilveren Camera bekend gemaakt

De organisatie van de Zilveren Camera heeft vanoochtend de nominaties voor de beste nieuwsfoto’s, voor de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs online gezet.
Het volledige persbericht:

Ruim 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2012 die op zondag 20 januari vanaf 16.00 uur wordt uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s zijn afkomstig van 555 inzenders die meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. Er werden dit jaar 3294 enkele foto’s ingezonden en 997 series, voor beide een record. De jury van de Zilveren Camera heeft zich zondag 6 januari gebogen over de grote hoeveelheid foto’s, waarin de belangrijkste nieuwsonderwerpen van 2012 aan bod kwamen, zoals het ski-ongeval van Prins Friso, de vermoorde grensrechter, de overwinning van Samsom, het Facebook feest en het geweld in Aleppo. Alle genomineerde foto’s zijn nu te zien op www.zilverencamera.nl

Onder de 42 nominaties in de acht verschillende categorieën zien we genomineerden uit eerdere edities terug, zoals Linelle Deunk, Pim Ras, Raymond Rutting en Joost van den Broek, maar ook nieuwe namen als An-Sofie Kesteleyn, Bart Koetsier en Erik Hijweege. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in de verschillende categorieën is te zien van 19 januari t/m 3 maart in het Fotomuseum Den Haag.

Canon Prijs
Voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek waren er dit jaar 32 inzendingen. Deze bestonden uit multimediaproducties, magazine- en krantenpublicaties, boeken en tentoonstellingen. Uit de inzendingen werden de drie beste genomineerd: Offside, Football in Exile, met foto’s van Dirk-Jan Visser en tekst van Arthur Huizinga. Vanuit het perspectief van twee plaatselijke voetbalteams schetsen de makers met een boek en een tentoonstelling een uitgebreid beeld van het vastgelopen conflict in de regio Nagorno Karabach. Verder is het project Poppy, Trails of Afghan Heroin genomineerd, met foto’s, video’s en tekst Robert Knoth en Antoinette de Jong. Over een periode van twintig jaar volgden de makers de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. En als laatste is het project van Kadir van Lohuizen genomineerd, getiteld Vía Panam. Via een weblog, radio, gedrukte pers en vooral een iPad app doet de maker tijdens zijn reis van het uiterste zuiden naar het hoge noorden van beide Amerika’s verslag van migratiestromen in en tussen de verschillende landen. Aan een tentoonstelling en een boek wordt nog gewerkt.

Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs is – naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar – sinds twee jaar toegevoegd als derde pijler aan de jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. De prijs blijft bestaan, ondanks het niet van de grond komen van het Nationaal Historisch Museum, de initiatiefnemer van deze uitverkiezing. De jury van de Nationale Portretprijs heeft vijf portretten genomineerd: Stephan Vanfleteren met een portret van Rem Koolhaas, Lukas Göbel met een portret van Remco Campert, Linelle Deunk met een portret van jonge internetondernemer Jesse van Doorn, Mike Roelofs met een portret van Metje Blaak en Robin de Puy met een portret van Ruben van Schalm.

Seminar
De Zilveren Camera organiseert op zondag 20 januari 2013, voorafgaand aan de jaarlijkse prijsuitreiking in het Fotomuseum Den Haag, een discussie over de stand van zaken van multimedia in Nederland. De drie genomineerde fotografen voor de Canon Prijs zullen hier schetsen hoe zij te werk gaan en welke toekomst zij zien voor dergelijke producties. Samen met enkele producenten en uitgevers bespreken we de stand van zaken rond deze nieuwe mediavormen. Het seminar vindt plaats in het Gemeentemuseum Den Haag, van 13.30 tot 15.30 uur.

www.zilverencamera.nl