Nominaties Zilveren Camera bekend

Bijna 4000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2010 die op zondag 22 januari vanaf 16.00 uur wordt uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s zijn afkomstig van 447 inzenders die meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. Er werden dit jaar 2714 enkele foto’s ingezonden en 900 series. Voor de Canon Prijs is werk genomineerd van Chris de Bode, van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder, en van Jeroen Toirkens. Danielle van Ark, Blommers/Schumm, Joost van den Broek, Annaleen Louwes en Ringel Goslinga zijn genomineerd voor de Nationale Portretprijs.
De jury van de Zilveren Camera heeft zich zondag 8 januari gebogen over de grote hoeveelheid foto’s, waarin drie onderwerpen dominant waren; asielzoeker Manuel Mauro uit Angola is uitgeprocedeerd en dreigt het land te moeten verlaten, de brand in chemieconcern Chemie-Pack, waarbij giftige stoffen de omgeving bedreigden, en de aanval op AZ keeper Esteban, door een Ajax supporter, op het veld tijdens de bekerwedstrijd.

Onder de 42 nominaties in de acht verschillende categorieën zien we genomineerden uit eerdere edities terug, zoals Pim Ras, Raymond Rutting en Joost van den Broek. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in de verschillende categorieën is te zien van 22 januari t/m 27 februari in het Fotomuseum Den Haag.

Canon Prijs
De inzendingen voor de Canon Prijs toont een flinke stijging aan ten opzichte van vorig jaar, 79 ten opzichte van 59. Van deze inzendingen waren er 40 multimediaproducties, verder bestonden de inzendingen uit magazine- en krantenpublicaties, boeken en tentoonstellingen. Uit de inzendingen werden de drie beste genomineerd: Exodus van Chris de Bode, een multimediaproductie over Libische vluchtelingen die de grens met Tunesië oversteken, Afrikaner bloed van Ilvy Njiokiktjien en Elles van Gelder, een reportage over het extreemrechtse Kommandokorps, dat terugverlangt naar de tijden van apartheid, en Nomad van Jeroen Toirkens, bestaande uit een boek, met bijbehorende expositie en website, het resultaat van een jarenlange verdieping in het leven van nomadische volken.

Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs is een samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera. Deze prijs is – naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar – sinds vorig jaar toegevoegd als derde pijler aan deze jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. De jury van de Nationale Portretprijs heeft vijf portretten genomineerd: Danielle van Ark met een portret van Rem Koolhaas, het duo Blommers-Schumm met een portret van Jof, Joost van den Broek met een portret van Jan Vertonghen, Ringel Roslinga met een portret van Reinbert de Leeuw, Anneleen Louwes met een portret van Dees. Deze portretten dingen mee naar een plaats in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum.

Uitreiking en Seminar multimedia
De Zilveren Camera organiseert op zondag 22 januari 2012, voorafgaand aan de jaarlijkse prijsuitreiking in het Fotomuseum Den Haag, een seminar over het gebruik van multimedia door fotojournalisten. Het seminar vindt plaats in het Gemeentemuseum Den Haag, van 13.30 tot 15.30 uur. De belangrijkste spreker is Peter Rudge, sinds een jaar uitvoerend producent bij Duckrabbit, het Britse bedrijf dat sinds 2008 naam heeft gemaakt met een groot aantal ‘photofilms’ en altijd klaar staat voor discussies over journalistieke inhoud en ethiek.

www.zilverencamera.nl