Nominaties Zilveren Camera, Canon Prijs en Portretprijs bekend

Bijna 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2010 die op 23 januari vanaf 16.00 uur zal worden uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. Deze 10,000 foto’s waren weer afkomstig van 444 personen die meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. Dat zijn bijna 70 inzenders meer dan vorig jaar. Opvallend was de stijging van het aantal ingezonden series: 957 (tegen 858 vorig jaar). Het aantal inzendingen van enkele foto’s daalde navenant van 2958 naar 2779.
De jury van de Zilveren Camera heeft zich zondag 9 januari gebogen over de foto’s waarin de verkiezingen en kabinetsformatie veel te zien waren, maar natuurlijk ook het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Onder de 42 nominaties in de acht verschillende categorieën zien we winnaars uit eerdere edities van de prijs terug, als Pim Ras (drie nominaties), Jan Banning, Joost van den Broek, Jeroen Oerlemans, Raymond Rutting, Robin Utrecht, Dirk-Jan Visser en Koen van Weel (ieder twee nominaties). Maar ook verrassende nieuwe namen als die van Rahi Rezvani, Linelle Deunk en Cynthia Boll. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in de verschillende categorieen is te zien van 22 januari t/m 27 februari in het Fotomuseum Den Haag.

Canon Prijs
Dit jaar worden voor het eerst twee nieuwe fotoprijzen uitgereikt; de Canon Prijs voor de vernieuwende fotojournalistiek en de Nationale Portretprijs in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum. Een rijke en multimediale selectie werd de jury van de Canon Prijs voorgelegd. Uit 59 magazine- en krantenpublicaties, boeken, tentoonstellingen en multimedia werden drie producties genomineerd: On the other side of the mountain van Rob Hornstra, een krant-achtige publicatie die kan worden verwerkt tot een complete tentoonstelling en die deel uitmaakt van het langlopende Sochi Project. Verder werd Resilience van Mike Roelofs genomineerd, een tentoonstelling en een boek over het leven van de Roma in Roemenië en tenslotte Detroit: een stad in vrije val van Daimon Xanthopoulos, een audioslideshow als uitvloeisel van een breder gepubliceerd project over de economische crisis in de VS.

Nationale Portretprijs
De Nationale Portretprijs is als samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera tot stand gekomen. Deze prijs is – naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar – toegevoegd als derde pijler aan deze jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. De jury van de Nationale Portretprijs heeft vijf portretten genomineerd: Koos Breukel met een portret van Kees Jongema, Joost van den Broek met Ronald Plasterk, Wendelien Daan met Sylvie van der Vaart, Willeke Duijvekam met Feline, uit de serie Meisjes van 12 en Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin met een portret van Marcel Musters. Deze portretten dingen mee naar een plaats in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum. De jury was aangenaam verrast toen de door de juryleden individueel ingebrachte portretten bijeen werden gebracht: de diversiteit van de portretten was groot, in termen van de verschillende kwaliteiten die ze vertegenwoordigen. Portretfotografie blijkt een levendig métier in ons land. Met de nominatie van deze vijf portretten denkt de jury een mooie mix te tonen van wat er aan de top van de Nederlandse portretfotografie gebeurt.

Uitreiking en Seminar multimedia
Om de kennis over nieuwe ontwikkelingen in de fotografie te stimuleren organiseert de Zilveren Camera op 23 januari van 13.30 tot 15.30 uur een seminar voorafgaand aan de uitreiking van de bovengenoemde prijzen. Onderwerp van het seminar is het gebruik van multimedia door fotojournalisten. De belangrijkste gast is Eric Maierson, producent bij het toonaangevende Mediastorm in New York. Hij bespreekt met enkele juryleden de nominaties van de Canon Prijs en geeft een presentatie van de werkwijze van Mediastorm. Het seminar is financieel mogelijk gemaakt door de stichting Sem Presser Archief. Meer informatie en aanmelden: www.zilverencamera.nl

Live chat op Facebook
Woensdagavond 12 januari om 21 uur is een live chat met enkele bestuursleden in de Facebook-groep van de Zilveren Camera, waar her resultaat van de jurering kan worden besproken.

Alle nominatiesL www.zilverencamera.nl