Nominaties Zilveren Camera zaterdagavond bekend gemaakt

Het aantal inzendingen was wederom overweldigend: ruim 4530 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de Zilveren Camera 2013. Deze prestigieuze prijs wordt op zondag 26 januari uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. De foto’s zijn afkomstig van 548 inzenders die meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar, aldus een persbericht.

Het bericht vervolgt:

De jury heeft zich gebogen over de grote hoeveelheid foto’s, waarin de belangrijkste nieuwsonderwerpen van 2013 aan bod kwamen, zoals de inhuldiging van koning Willem Alexander, de supertyfoon in de Filipijnen en het overlijden van Nelson Mandela. Aanstaande zaterdagavond 18 januari geeft Wilfried de Jong in het VPRO-televisieprogramma Fotostudio de Jong het startsein, vanaf dat moment zijn alle genomineerde foto’s te zien op www.zilverencamera.nl

De meest populaire categorieën waren dit jaar Portret en Cultuur en entertainment. De nieuw toegevoegde categorie Natuur & Milieu doet goed mee met meer dan 300 inzendingen. Sport was dit jaar minder goed vertegenwoordigd dan andere jaren vanwege het ontbreken van grote sportevenementen.

Voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek waren er dit jaar 23 inzendingen. Deze bestonden uit multimediaproducties, magazine- en krantenpublicaties en boeken.

De Nationale Portretprijs wordt 26 januari voor de vierde keer uitgereikt. Voor deze prijs kon niet worden ingezonden, er zijn vijf nominaties voorgedragen door de deskundige jury. De prijs zal naar de fotograaf gaan die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt.

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in de verschillende categorieën is te zien van 25 januari t/m 6 april 2014 in het Fotomuseum Den Haag.

Fotostudio de Jong is op zaterdagavond te zien van 21.15 tot 22 uur op Nederland 2