Noorderlicht exposeert prijswinnende fotografie met een missie

De Noorderlicht Fotogalerie in Groningen brengt een eerbetoon aan de documentaire fotografie met een overzichtsexpositie van recente winnaars en genomineerden van drie fotografieprijzen die maatschappelijke bewustwording als missie hebben: Prix Pictet, FotoEvidence Book Award en AnthropoGraphia Award for Human Rights.
Het persbericht vervolgt:

Het resultaat is een aangrijpende tentoonstelling over menselijk respect, schrijnend onrecht en een duurzame wereld. Het diverse werk van 15 fotografen is te zien in de Noorderlicht Fotogalerie van 14 april tot en met 20 mei. Op 13 april zal Matthieu Rytz, oprichter van de AnthropoGraphia Award for Human Rights, de tentoonstelling openen.

De drie prijzen stellen vanuit verschillende uitgangspunten door middel van documentaire fotografie het menselijk (on)vermogen aan de kaak. Waar Prix Pictet met haar prijzen en opdrachten een meer milieubewuste en duurzame samenleving wil stimuleren, zoekt FotoEvidence de keiharde confrontatie met rauwe en soms ronduit schokkende beelden van brute schendingen van mensenrechten. AnthropoGraphia richt zich aan de hand van genre overschrijdende fotografie op een beter begrip van en tussen verschillende culturen.

Eerbetoon aan documentaire fotografie
Noorderlicht heeft deze prijzen samen gebracht in een overkoepelende tentoonstelling omdat de missies van deze prijzen direct aansluiten op waar Noorderlicht al jaren voor staat: fotografie als maatschappelijk geïnspireerd medium dat een rol kan spelen in maatschappelijke discussies en processen. Daarnaast wil Noorderlicht het belang van dergelijke prijzen voor de fotografie onderstrepen. Ze bieden een andere manier om documentaire fotografie voor het voetlicht te brengen en spelen daardoor een stimulerende rol in het creëren van nieuwe podia ten tijde van een veranderend medialandschap. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: met de blik naar buiten gericht verhalen vertellen over de wereld om ons heen. Met Awarded Commitment wil Noorderlicht een eerbetoon brengen aan het hart van de documentaire fotografie.

Deelnemende fotografen
Prix Pictet commissions: Chris Jordan (Growth 2011), Ed Kashi (Earth 2010) en Munem Wasif (Water 2009).
AnthropoGraphia Award for Human Rights 2011: Christian Vium (winnaar), Saiful Huq en Paolo Patrizi (eervolle vermeldingen), Chien-Chi Chang (winnaar multimedia), Francesca Mancini (multimedia) en Stefano de Luigi (multimedia).
FotoEvidence Book Award 2011: Javier Arcenillas (winnaar), Boniface Mwangi (eervolle vermelding), Paula Bronstein, William Daniels, Lizzie Sadin en Majid Saeedi (finalisten).

Informatie
14 april – 20 mei
Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12, 9711 Groningen
Geopend wo – zo, 12 -18 uur
Toegang gratis

www.noorderlicht.com