Noorderlicht Galerie toont Frans collectief

In een tweehands auto reisden tien leden van het Franse fotocollectief Tendance Floue door ‘Het Nieuwe Europa’. Iedere deelnemer nam een stuk van
het 23.000 kilometer lange traject voor zijn rekening: als een estafettestokje werd de autosleutel doorgegeven. Nationale Zero heet het ongebruikelijke reisverslag: weg nummer 0. Want de route die ze aflegden bestaat nog op geen enkele kaart. De foto’s zijn te zien in de nieuwe Noorderlicht Fotogalerie in Groningen.

Het reisproject werd met steuin van GEO France uitgevoerd tussen maart en september 2003 in het zojuist tot 25 lidstaten uitgebreide nieuwe Europa. Iedere van de tien deelnemers stippelde een eigen route uit, waarvan telkens alleen begin- en eindpunt vaststonden. De eerste fotograaf begon op Cyprus, de laatste reisde door Portugal en Spanje en eindigde in Gibraltar waar bij helder weer de Afrikaanse kust zich aftekent aan de horizon.

Iedere 50 kilometer werd een foto van de weg gemaakt, gezien door de vooruit van de auto. Verder deed iedereen wat hij (of zij) wilde. Stilstaan bij wat verwonderde of verbaasde, rondwandelen waar er tijd was, meekijken met de mensen die toevallig werden ontmoet.

Het resultaat, een reisverslag in 240 zwartwit- en kleurenfoto’s, is grillig, slingerend en even werkelijk als denkbeeldig. Net als het nieuwe Europa zelf. De expositie, voor het eerst te zien in Nederland, combineert de gevarieerde monotonie van de weg met een panorama van Europees dagelijks leven. Het combineert landschappen met straattaferelen, portretten met stilleven, het toeval van het moment met het gewicht van de geschiedenis.

Tendance Floue werd opgericht in 1991 en wordt momenteel gevormd door Pascal Aimar, Thierry Ardouin, Denis Bourges, Gilles Coulon, Olivier Culmann, Mat Jacob, Caty Jan, Philippe Lopparelli, Meyer, Flore-Aël Surun en Patrick Tourneboeuf. De leden opereren zowel zelfstandig als in naar omvang en samenstelling wisselend collectief verband. De groep beschouwt zich als een laboratorium waarin geëxperimenteerd wordt met vormen van fotografisch beeldtaalgebruik onder het motto: een foto is niet het doel maar het begin.

Een eerder project van de groep (‘Nous n’irons plus aux paradis’, een collage over antiglobalisten en wereldgebeurtenissen) was in 2003 te zien tijdens Global Detail, de hoofdtentoonstelling van de gelijknamige fotomanifestatie Noorderlicht.

• Meer informatie: www.noorderlicht.com