Noorderlicht krijgt nieuwe huisvesting

Noorderlicht, organisatie van de gelijknamige fotomanifestatie, krijgt een nieuw onderkomen. Het betreft een voormalig winkelpand aan de zuidzijde van het A-Kerkhof in het centrum van de stad Groningen. Noorderlicht krijgt er de beschikking over kantoren, werkruimten en een expositieruimte van circa 400 vierkante meter. Noorderlicht was al enkele jaren op zoek naar geschikte galerieruimte om ook buiten de jaarlijkse manifestaties fotografie te kunnen presenteren.
Behalve Noorderlicht zal ook de organisatie van het theaterfestival Noorderzon in het drie verdiepingen tellende pand worden ondergebracht. Eén verdieping wordt ingeruimd voor kunstenaarsateliers, aan de achterzijde van het gebouw wordt studentenhuisvesting gerealiseerd. Dit hebben de gemeente en de provincie Groningen bekend gemaakt tijdens de opening van de tiende fotomanifestatie Noorderlicht die afgelopen zaterdag plaatsvond in Groningen. Volgens de overheden betekent het nieuwe cultuurpand ‘een grote stimulans voor de samenwerking, dynamiek en het productieklimaat van Groningen’.

Het college van Gedeputeerde Staten en het college van B en W zijn bereid samen eenmalig 600 duizend euro te investeren in de verbouw van het gebouw. Tevens geven ze de twee culturele instellingen elk een structurele extra bijdrage van 15 duizend euro per jaar voor de huurkosten. Het plan, dat is geïnitieerd door Noorderlicht, wordt gerealiseerd in samenwerking met de plaatselijke woningcorporatie IN die het voormalige winkelpand onlangs heeft aangekocht. De verbouwing en de verhuizing zullen naar schatting zes tot negen maanden in beslag nemen.