Noorderlicht organiseert gesprekken op zondagmiddag

Het fotofestival Noorderlicht dat komende zaterdag officieel wordt geopend organiseert twee maal op een zondagmiddag gesprekken over fotografie.

De eerste keer is dat op 4 september, de tweede keer op 2 oktober.

4 september – 1e zondagmiddaggesprek over fotografie: hoe houdbaar is het moment?

Hoeveel kun je in één nieuwsfoto vertellen over de oorlog in Irak? In hoeverre bepaalt een foto het beeld van het kabinet? En hoe bepalend is fotografie in het vasthouden van de aandacht voor een ramp als de Tsunami – ook een half jaar na dato?
Deze en meer vragen komen aan bod in de 1e aflevering van Beeldspraak op zondag 4 september, in het kader van de 12e Noorderlicht Fotomanifestatie. In het verlengde van Traces & Omens, het thema van de hoofdtentoonstelling, spitst het gesprek zich toe op de vraag: hoe houdbaar is het moment? Of: hoe representatief is een fotografisch beeld voor een complexe gebeurtenis?

Onder leiding van schrijver en publicist Bas Heijne (NRC Handelsblad) spreken drie gasten over dit onderwerp:

Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit groningen, en auteur van het boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’.

Werry Crone, staffotograaf van het dagblad Trouw en in 1994 Fotojournalist van het jaar. Crone zoekt naar de achtergrond van het nieuws. Hij maakte onder meer reportages over de Haagse politiek, het Nederlands koningshuis en de omwentelingen in het Oostblok.

Marcel Molle, freelance fotograaf voor de Volkskrant, en in 1999 Fotojournalist van het Jaar en winnaar van de Zilveren Camera. In samengebalde composities probeert Molle een nieuwsfeit tot de kern te reduceren. Hij maakte reportages over onder meer de voetbalrellen in Rotterdam, de vredesmissie in Eritrea en de oorlog in Kosovo.

Douwe Draaisma houdt een met foto’s geïllustreerde inleiding op het gesprek.

Zondag 4 september
Plaats: Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: gratis

2 oktober – 2e zondagmiddaggesprek over fotografie: hoe houdbaar is het materiaal?

In de 2e aflevering van Beeldspraak praten professionals uit de wereld van de kunst en de fotografie over de vergankelijkheid van film, papier en pixels. Hoe loopt het af met de foto’s in de kast en aan de muur, thuis en in het museum? Met de nieuwe digitale technieken zou verval verleden tijd zijn. Maar is dat wel zo? Centrale vraag: hoe houdbaar is het materiaal?

Gespreksleider: fotografiejournalist Pim Milo

Met: fotorestaurateur Clara von Waldthausen e.a.

Zondag 2 oktober
Plaats: Noorderlicht Fotogalerie
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: gratis

Alles over het festival: Traces & Omens