De Noorderlicht Fotomanifestatie 2006 staat in het teken van fotografie uit Zuid- en Zuidoost Azië. De organisatie doet een oproep: ‘Inzendingen van fotografen zijn welkom. Ook suggesties en tips van curatoren of instellingen worden op prijs gesteld.’
Noorderlicht zal in de manifestatie 2006 aandacht besteden aan ‘het ándere Azië’. Dat wil zeggen: de regio van Pakistan tot de Filippijnen, met als zwaartepunten India en Indonesië.
Dit gebied wordt op opvallende wijze gekenmerkt door contrasten, zowel wat de landen onderling betreft als in de landen zelf. Deze tegenstellingen, die zich openbaren op economisch, religieus, politiek en cultureel vlak, zullen het uitgangspunt vormen van de manifestatie.
De manifestatie bestaat uit drie delen waarvoor kan worden ingezonden: fotografen uit het gebied zelf, westerse fotografen die er gewerkt hebben en historisch materiaal uit het gebied. In aanmerking komt fotografie uit of over de navolgende landen: India, Indonesië, Pakistan, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar (voorheen Birma), Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Maleisië, Brunei, de Maladiven en de Filippijnen.
De regio’s die dagelijks al veel in het nieuws zijn, de economische grootmachten en de zogenaamde ‘as van het kwaad’, worden in Noorderlicht 2006 buiten beschouwing gelaten.
Nadere voorwaarden en details zijn te vinden op de website van Noorderlicht. De deadline voor inzenden is 3 april. Omdat er ruim voor die tijd al begonnen wordt met selecteren en nadenken over de samenstelling, is het verstandig om niet tot het laatste moment te wachten.
Inzendingen kunnen rechtstreeks naar Noorderlicht curator Wim Melis worden gestuurd: wim@noorderlicht.com
De internationale Noorderlicht Fotomanifestatie vindt ieder najaar plaats in Nederland. Zij staat wereldwijd bekend om de combinatie van krachtige fotografie met maatschappelijke betrokkenheid, zoals de organisatie het zelf omschrijft. De 13e Noorderlicht Fotomanifestatie vindt plaats van 10 september tot en met 29 oktober 2006.
Traditiegetrouw wil de editie in de even jaren het publiek in aanraking brengen met fotografie uit een niet-westerse regio. Doel hierbij is een vooringenomen westers standpunt te vermijden door vanuit regionale eigenheid een andere, vaak verrassende blik te laten zien.