Noorderlicht toont tussenstand foto-opdracht

Voor wie morgen aan de televisie gekluisterd het bezoek van koningin Beatrix aan Groningen op de voet wil volgen: even opletten als zij haar ronde maakt door de Der Aa-kerk.
Onderdeel van het culturele welkomstprogramma dat daar plaatsvindt is de fototentoonstelling Stad van Belofte. Het is een voorproefje van de expositie waarmee Noorderlicht medio januari volgende jaar de nieuwe behuizing zal openen. De kerk is bekend terrein voor Noorderlicht: het is het traditionele decor voor de Groninger editie van de manifestatie.

Sinds 2001 heeft Noorderlicht aan vijf fotografen gevraagd een beeld te schetsen van de stad Groningen. De opdrachten in de cyclus hebben alle hetzelfde thema: de ‘onderstroom’ van de stad. Daarmee wordt gedoeld op dat wat het karakter van Groningen vormt maar tegelijkertijd dermate alledaags is dat het zelfs de Groningers nauwelijks nog opvalt. En hoe fundamenteel ook voor de beleving van de stad, die ‘onderstroom’ zal de toeristische brochures nimmer halen.

De fotografen zijn: Antoine d’Agata (Frankrijk), Adrienne van Eekelen (Nederland), Ken Schles (Verenigde Staten), Anders Petersen (Zweden), John Davies (Groot-BrittanniĆ«).

Het project zal medio januari 2005 worden afgerond met een grote tentoonstelling. Met deze expositie zal het nieuwe onderkomen van Noorderlicht aan de zuidzijde van het A-Kerkhof worden geopend. De tentoonstelling zal nadien ook in het buitenland worden getoond, waaronder in verschillende zustersteden van Groningen.

Als onderdeel van het programma voor Koninginnedag 2004 wordt van ieder van de deelnemende fotografen een deel van de serie tentoongesteld.

Locatie: Der Aa-Kerk, A-kerkhof 2, Groningen
Data: 30 april – 9 mei
Openingstijden: dagelijks 11.00-17.00 uur (op 30 april vanaf circa 13.30 uur)

De preview is ook te zien op de website van Noorderlicht