Noorderlicht trekt 26 duizend bezoekers

De tiende editie van de fotomanifestatie Noorderlicht die afgelopen zondag in Groningen werd beëindigd, heeft een record aantal bezoekers getrokken. De hoofdtentoonstelling Global Detail en de jubileum-expositie De Hommage werden in de zes weken die de manifestatie duurde, bezocht door ruim 26 duizend mensen. Niet eerder trokken de centrale Noorderlicht-exposities gezamenlijk zoveel publiek.
Op grond van publieksenquetes kon vastgesteld worden dat ongeveer de helft van de bezoekers afkomstig was van buiten de drie noordelijke provincies. De organisatie concludeert hieruit dat Noorderlicht, in 1990 voor het eerst gehouden ter viering van het tienjarig bestaan van de eigen fotogalerie, inmiddels is uitgegroeid tot een landelijk evenement.

De manifestatie trok dit jaar ook onder middelbare scholieren veel aandacht. Ruim veertig scholen uit heel Nederland maakten gebruik van de speciale rondleidingen langs de internationale hoofdtentoonstelling Global Detail, waarin aandacht werd besteed aan de culturele effecten van globalisering.

Noorderlicht is de enige jaarlijkse fotomanifestatie in Nederland en vindt afwisselend plaats in Groningen en Leeuwarden. De volgende editie vindt in het najaar van 2004 plaats in de Friese hoofdstad en zal gewijd zijn aan fotografie uit de Arabische wereld.

Rond dezelfde tijd hoopt Noorderlicht ook het recent verkregen nieuwe onderkomen aan het A-Kerkhof in Groningen te kunnen betrekken. Behalve kantoren en werkplaatsen zal de organisatie er de beschikking hebben over een expositieruimte van naar schatting 350 m2.
Voorafgaand aan de verhuizing zal Noorderlicht op een nog bekend te maken tijdelijke locatie de tentoonstelling Land van Belofte presenteren. Deze bevat de resultaten van de fotografie-opdrachten die de afgelopen drie jaar werden verstrekt aan Anders Petersen, Antoine d’Agata, Ken Schles, John Davies en Adriënne van Eekelen.