Noorderlicht volgend jaar in Oranjewoud, Drachten en Heerenveen

De Friese editie van de jaarlijkse Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie heeft in 2012 Museum Belvédère in Oranjewoud als hoofdlocatie. Van 2 september tot en met 7 oktober brengt Noorderlicht hoogwaardige fotografie van over de hele wereld naar het zuidoosten van Friesland, aldus een persbericht van de organisatie. Naast Belvédère zal Noorderlicht neerstrijken in Museum Willem van Haren in Heerenveen en Museum Dr8888 in Drachten.

Het persbericht vervolgt:

Het Friese landschap is inspiratie en decor tegelijk: rondom Museum Belvédère en in het waterrijke natuurgebied de Rottige Meenthe komt een volwaardige buitenexpositie.

In 2012 dus geen Noorderlicht in het Fries Museum in Leeuwarden. Dit vanwege de verhuizing naar het nieuwe onderkomen van het museum in 2012. Maar het is geen afscheid voor altijd, over twee jaar hoopt Noorderlicht weer terug te keren in dit prachtige museum om dan nog mooier en groter uit te kunnen pakken.

Museum Belvédère
In het schilderachtige Oranjewoud ligt Museum Belvédère, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Noorderlicht is het museum zeer dankbaar dat het zijn programmering voor 2012 heeft willen omgooien. Daardoor staat het gehele museum én het bijbehorende museumpark van 2 september tot en met 7 oktober tot de beschikking van Noorderlicht. Belvédère toont normaliter twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland met het accent op schilderkunst die een relatie aangaat met de omliggende landschappelijke sfeer. Het thema en de vormgeving van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2012 zal hier vanzelfsprekend op aansluiten.

Driehoek Drachten, Heerenveen en Gorredijk
De activiteiten van Noorderlicht zijn in 2012 geconcentreerd in de driehoek Drachten, Heerenveen en Gorredijk. Noorderlicht gaat niet alleen naar Museum Belvédère, ook het verrassend veelzijdige Museum Willem van Haren in Heerenveen en kunst- en cultuurhistorisch Museum Dr8888 in Drachten zijn partners in de Noorderlicht Fotomanifestatie 2012. Voor wat betreft het satellietprogramma hoopt Noorderlicht op de medewerking van de galeriën in deze driehoek.

Rottige Meenthe
Tijdens de fotomanifestatie in 2011 experimenteerde Noorderlicht met een buitenexpositie van een deel van Metropolis. In 2012 gaat Noorderlicht echt groot uitpakken in de open lucht, niet alleen in het museumpark rondom Belvédère, maar ook in natuurgebied de Rottige Meenthe. Dit natuurgebied in de uiterste zuidoosthoek van Friesland grenst aan het overbekende natuurgebied de Weerribben in de kop van Overijssel. Ook hier veel water, moerasgebieden, vogels, pittoreske wandelpaadjes en vooral veel stilte. En fotografie. In de zomervakantie geeft Noorderlicht hier al een voorproefje van wat daar en elders in de regio tijdens de manifestatie te zien zal zijn.

Noorderlicht slaat in 2012 verrassende nieuwe wegen in, maar natuurlijk blijft er wel een ding hetzelfde: hoogwaardige (documentaire) fotografie in al haar facetten, bijeengebracht in een tentoonstelling met een duidelijke Noorderlicht stempel.

Over Noorderlicht
Noorderlicht organiseert sinds 1990 afwisselend in Groningen en Friesland de Internationale Fotomanifestatie, die behoort tot de absolute wereldtop van fotografiefestivals. Maar Noorderlicht doet meer. Via de Fotogalerie, publicaties, masterclasses, debatten, lezingen en het verstrekken van foto-opdrachten stimuleert Noorderlicht de ontwikkeling van de (documentaire) fotografie. Geworteld in Noord-Nederland richt Noorderlicht de blik op de wereld, met oog voor maatschappelijke thema’s en visuele schoonheid.

www.noorderlicht.com