Noorderlicht vraagt meer steun Groningen

Directeur Ton Broekhuis van Noorderlicht heeft deze week een brief gestuurd naar de Groningse wethouder Jaap Dijkstra. Daarin schrijft hij dat de organisatie met een fors financieel probleem zit.
Volgens sommige persberichten zou de situatie zo ernstig zijn dat de salarissen van de Noorderlicht-medewerkers niet meer kunnen worden betaald, maar die indruk is te dramatisch.

Broekhuis vindt het van groot belang dat Noorderlicht zich de laatste jaren steeds meer een goede internationale reputatie heeft weten te verwerven. Hiermee onderscheidt de organisatie – die onder meer jaarlijks in Leeuwarden dan wel Groningen een fotofestival organiseert en een galerie in Groningen heeft – zich van veel andere culturele instellingen buiten de Randstad.

In september nam het Amerikaanse fotoblad PDN Noorderlicht bij voorbeeld nog op in de lijst van vijf beste fotofestivals ter wereld. En gaan met regelmaat tentoonstellingen van Noorderlicht naar landen binnen en buiten Europa.

Noorderlicht is opgenomen in het Kunstenplan van de regering en kan derhalve vanaf 2009 rekenen op landelijke financiële steun.

Broekhuis vindt dat ook de betrokken provincies en gemeentebesturen over de brug moeten komen: ‘Op basis van de regionale budgetten hebben wij nu niet de veerkracht op diepte aan te brengen in de programmering die een organisatie met grote internationale uitstraling nodig heeft.’

• PDN Online van 6 september: The World’s Best Photo Festivals