Noorderlicht vraagt om inzenden werk met thema ‘Data Rush’

Voor de 22e editie van de fotomanifestatie keert Noorderlicht terug naar de de oude Suikerfabriek in Groningen waar van 23 augustus tot en met 11 oktober de hoofdtentoonstelling ‘Data Rush’ te zien is.

Data Rush onderzoekt de spanning tussen vrijheid en controle in een virtuele wereld. Tegelijkertijd daagt het uit op fotografisch niveau: als fotografie een medium is dat ons verhalen vertelt over de fysieke wereld waarin we leven, hoe kan ze de onzichtbare kanten van ons virtuele bestaan en de revoluties die daar in plaatsvinden blootleggen?

Fotografen, curatoren en editors zijn uitgenodigd om relevante portfolio’s in te dienen. Dit kan nog t/m 30 maart.

De oproep met toelichting van Noorderlicht:

Data Rush

In 2015 zal de helft van de wereldbevolking een internetaansluiting hebben. Er is slechts 20 jaar voor nodig geweest om dat te bereiken. Zoals te verwachten, is het internet – net als elk ander domein – onderhevig aan het eeuwige spel om macht. Overheden, multinationals en black hat hackers zijn de spelers in een wedloop op controle dan wel toegang tot alle online verkeer waar ze denken belang bij te hebben.

Macht
Wie heeft beschikking over de digitale archieven die we hebben opgebouwd, en wie houdt ons met welk doel in de gaten? De partijen die ‘Big Data’ vergaren hebben de macht ons niet te laten weten dat we worden gecontroleerd, hetzij op legale gronden of door gebrek aan transparantie. Naarmate we steeds intensiever onze digitale omgevingen bewonen, zijn we geneigd te vergeten dat het internet fysiek bestaat als data die zowel ten goede als ten kwade kan worden gebruikt, en dat gegevens, zodra we ze online delen, voor altijd uit handen zijn gegeven. Al deze privacy kwesties ondermijnen onze democratieën en brengen de levens van mensen in meer autoritaire regimes in gevaar.

Onbegrensd Bereik
Ook realiseren we ons niet altijd dat het wereldwijde digitale netwerk veel meer behelst dan de gemiddelde webpagina of e-mail: het stelt beveiligingscamera’s in staat hun gegevens te verzenden, mobiele telefoongesprekken kunnen worden afgeluisterd, satellietbeelden worden direct verzameld voor analyse, de aandelenmarkten maken in fracties van secondes beslissingen die het lot van onze economie bepalen, de ‘internet of things’ ontsluit onze koelkasten en deursloten voor de wereld. Het toepassingsgebied is grenzeloos.

Digitale Vrijheid
Het internet levert meer vrijheid van informatie op. Het kan ons leven verrijken, een uitlaatklep zijn voor onze identiteit en creativiteit. Het maakt nieuwe ontwikkelingen mogelijk, faciliteert verzet tegen de status quo, maakt openbaar wat anderen willen verbergen. En gebruikers moeten zich veilig kunnen voelen als het gaat om hun digitale vrijheid, in de wetenschap dat hun privacy een van de fundamentele mensenrechten is. Dit impliceert bescherming tegen de spiedende ogen van machtige partijen én die van onze mede-internetgebruikers.

Tentoonstelling
DATA RUSH onderzoekt de spanning tussen vrijheid en controle in een virtuele wereld. Tegelijkertijd daagt het uit op fotografisch niveau: als fotografie een medium is dat ons verhalen vertelt over de fysieke wereld waarin we leven, hoe kan ze de onzichtbare kanten van ons virtuele bestaan en de revoluties die daar in plaatsvinden blootleggen?

Fotografen, curatoren en editors worden uitgenodigd om relevante portfolio’s in te dienen. Lees ook de pdf, op deze pagina rechtsboven te downloaden, met voorbeelden van en suggesties voor het inzenden van series.

De uiteindelijke tentoonstelling krijgt een multidisciplinaire vorm, waarin de fotografie, waarop het hoofdaccent ligt, wordt gecombineerd met andere kunstvormen en academische interventies, teneinde een dialoog tussen kunst, wetenschap en het publiek te stimuleren. De presentatie zal deel uitmaken van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie, in September 2015 in Groningen.

Inzendingen en suggesties van fotografen en curatoren zijn van harte welkom, uit alle landen van de wereld. Deze kunnen worden toegestuurd aan curator Wim Melis, via ftp (zie hier voor details) of per e-mail naar pandora@noorderlicht.com, vanaf nu tot en met 30 maart 2015. Er zijn geen kosten verbonden aan het inzenden.