Noorderlicht zet opening Drents kanaal luister bij met internationale tentoonstelling

Bij de opening op 8 juni van het Koning Willem-Alexanderkanaal in Drenthe heeft Noorderlicht de tentoonstelling Buitengewoon samengesteld met werk van een 25-tal fotografen. Het werk is te zien langs het kanaal van zes kilometer lang, langs de oevers en op platbodems die in het water lliggen.
Het persbericht:

Noorderlicht plaatst Veenkoloniën in wereldwijd perspectief
Op 8 juni wordt in Drenthe het nieuwe Koning Willem-Alexanderkanaal in gebruik genomen. Het is het eerste infrastructurele bouwwerk dat de naam krijgt van de nieuwe koning. Een klein kanaal, met een grote naam, bekroond met een bijzondere expositie.

Dit project kwam tot stand in opdracht van de Provincie Drenthe.
De expositie legt met het werk van 25 fotografen uit binnen- en buitenland verbanden met het verleden, heden en toekomst van de Veenkoloniën. De tentoonstelling wordt geïnstalleerd in de openbare ruimte en in oude platbodems die vroeger gebruikt werden voor het transport van turf. De schepen liggen verspreid op de wal langs het nieuwe kanaal, en markeren de nieuwe vaarroute. Ze zijn zowel vanaf het water als via land te bezoeken.

Het Koning Willem-Alexanderkanaal is slechts 6 kilometer lang, maar is een sleutelstuk in de ontsluiting van de recreatievaart in Zuidoost-Drenthe. Door het kanaal is het voor het eerst mogelijk de hele provincie rond te varen, naar andere watersportgebieden te gaan of zelfs de oversteek te maken naar Duitsland.

Fotografie verbindt
Zoals het Koning Willem-Alexanderkanaal de Veenkoloniën verbindt met de rest van het land, zo legt Noorderlicht met de expositie BuitenGewoon dwarsverbanden tussen de regio met de rest van de wereld. Centraal staat de vraag: hoe komen we in tijden van krimp tot een herwaardering van het platteland? De 25 fotografen laten zien hoe elders in de wereld in rurale gebieden wordt omgegaan met economische veranderingen, natuurbeleving en bevolkingskrimp. De expositie verbindt deze wereldwijde thema’s met de Veenkoloniën, en dient tevens ter inspiratie voor de regio.

De tentoonstelling behandelt zeven thema’s
Ecology – Het kwetsbare ecosysteem.
Nature as Theatre – Het landschap als decor en stimulans voor de verbeelding.
Love of the Water – Water als bron van leven en vrijheid.
Cultivation by Energy – Krachten uit de natuur.
An Economic Past – Het leeglopende platteland.
Home on the Land – Leven op het platteland.
Back to Nature – Op zoek naar harmonie en spiritualiteit in de wildernis.
Historisch materiaal
In de route wordt historische fotografie uit het Drents Archief opgenomen uit de periode toen de platbodems nog voeren en de turf gestoken werd.

Speciale uitgave Noorderbreedte
Ter gelegenheid van BuitenGewoon verschijnt een speciale editie van Noorderbreedte, het tijdschrift over het noordelijk landschap, als catalogus bij het project. Met teksten van o.a. Marcel Möring en Herman Sandman en foto’s van alle fotografen uit de expositie. Deze speciale Noorderbreedte wordt verstuurd aan alle abonnees en is verkrijgbaar bij de sluiswachterhuisjes langs de route en via de gebruikelijke kanalen.

DE FOTOGRAFEN
Martin Bogren (Zweden)
Eric Bouvet (Frankrijk)
Jantien de Bruin (Nederland)
Wouter van Buuren (Nederland)
Christian Diehl (Duitsland)
Jose Diniz (Brazilië)
Dvorakova-Fischer (Tsjechië)
Ann Eringstam (Zweden)
Jimmy Fike (VS)
Taj Forer (VS)
Algis Griskevicius (Litouwen)
Ilkka Halso (Finland)
Claudio Hils (Duitsland)
Nicholas Kahn (USA) & Richard Selesnick (Groot-Brittannië)
Immo Klink (Duitsland)
John Lambrichts (Nederland)
Sylvana Lansu (Nederland)
Dillon Marsh (Zuid Afrika)
Gerlinde Miesenböck (Oostenrijk)
Toby Smith (Groot-Brittannië)
Jamy Stillings (VS)
Paczai Tamas (Hongarije)
Benedite Topuz (Frankrijk)
Nicolas Wormull (Chili)
Zuijderwijk – Vergouwe (Nederland)

INFORMATIE VOOR BEZOEKERS

De expositie BuitenGewoon is opgesteld in een route op diverse plekken langs het nieuwe Koning Willem-Alexanderkanaal. De route is 6 kilometer lang en u kunt vanaf de ene expositieplek de volgende zien.
De route is te varen, te lopen en te fietsen. Het Koning Willem-Alexanderkanaal loopt in de buurt van Emmen van de Bladderswijk in Oranjedorp naar het Scholtenskanaal bij Klazienaveen. De route kan vanaf beide kanten gestart worden en is 24 uur per dag te bezoeken. Ook de boten zijn te allen tijde toegankelijk.

Bezichtinging van de expositie is gratis.

HET KANAAL

Het Koning Willem-Alexanderkanaal maakt deel uit van het project Veenvaart, een route voor de pleziervaart die door de Drentse en Groningse veenkoloniën gaat en laat zien hoe een groot deel van Nederland eruit zag voordat de turfafgraving begon.
Drenthe is al jaren bezig om de vaarroute in oude staat te herstellen. Zo zijn er tientallen oorspronkelijke sluizen en bruggen geplaatst. Vanwege de grote hoogteverschillen is het Koning Willem-Alexanderkanaal een knap staaltje watermanagement geworden, dat de naamgever zeker zal bekoren.

www.noorderlicht.com