Novum neemt WFA over

Het persbureau Novum Nieuws neemt het fotobureau WFA over, zo lezen we in de Volkskrant en bij Villamedia. Het werk van de freelance fotografen die voor WFA werken – naar eigen zeggen gaat het om 200 mensen, maar dat is volgens direct betrokkenen een stuk lager – wordt nu ook aangeboden aan de klanten van Novum NIeuws. De oprichter en directeur van WFA, Etienne Werner houft een minderheidsaandeel in het nieuwe bedrijf. Hij wordt chef van de fotoredactie. Het kantoor van WFA verhuist begin november van Den Haag naar Amsterdam.
WFA (Werners Foto Agentschap) werd medio jaren negentig opgericht als concurrent van ANP Photo. Het agentschap werkte alleen met freelance fotografen en streefde naar een zo goed mogelijke fotojournalistieke dekking van het Nederlandse nieuws. De foto’s werden verspreid via Reuters. De afgelopen jaren kampte WFA met een teruglopende omzet. Over 2009 kregen de betrokken fotografen slechts 50 procent van hun honorrarium betaald.

Novum-directeur Bloembeg is blij met de overname, die Novum nu ook de mogelijkheid geeft om fotografie aan te bieden. Het aanbieden van een totaalpakket in de nieuwsmarkt werkt volgens hem beter dan alleen maar foto’s aan de man proberen te brengen.

Villamedia: Novum Nieuws koopt WFA

Novum Nieuws