NRC experimenteert met reportage Robert Knoth

NRC Handelsblad publiceerde in het Weekblad van 8 augustus een groot verhaal in print. Daarnaast koos de redactie voor een experimentele vorm en plaatste op haar website een reisverhaal, een pdf in tekst en foto’s onder de titel: Niemand vertellen waar je heengaat.
Shikhan is een doorsnee Afghaans dorp gelegen in Badakhshan, de noordelijke provincie die grenst aan Tadzjikistan, China en Pakistan. Zoals de bewoners van Shikhan, zo leven in essentie de meeste Afghanen.

Fotograaf Robert Knoth en journalist Antoinette de Jong bezochten het gebied in de zomer van 2001, net voor 9/11. Heel Afghanistan werd geteisterd door droogte. In Shikhan was de oogst voor het derde achtereenvolgende jaar mislukt en er was nauwelijks eten. Vroeg in de zomer dat jaar waren er al zes nieuwe kindergraven op de heuvel.

In 2009 reisden Knoth en De Jong van Kabul over land terug naar het dorp in de bergen op zoek naar degenen die zij in 2001 hadden geportretteerd en geïnterviewd. Hoe was het de bewoners van Shikhan in de tussentijd vergaan? Waren zij iets opgeschoten met de interventie van de internationale gemeeschap, het aantreden van de regering Karzai en de aandacht en geld die toegezegd waren aan Afghanistan?

Bekijk de reportage