Met enige regelmaat zijn er op stations en bij spoorwegen spanningen tussen wat fotografen willen en wat de NS toestaat. Onlangs ervoer Rob Huibers dat er wel regels zijn die ruimte bieden, maar dat NS-medewerkers die anders uitleggen dan hij. De officiële reactie van de NS is hoopgevend.
Huibers verslag:
Kort geleden, na het Segway-incident van afgelopen zomer, gaf NS het fotograferen voor vrije nieuwsgaring op de treinstations weer vrij, na een periode van enkele jaren waarin zonder toestemming vooraf niet mocht worden gefotografeerd.
Op de internetsite van NS verscheen een regeling waarin fotografie voor vrije nieuwsgaring weer werd toegestaan, mits rekening werd gehouden met de privacy van NS-personeel.
Dat regeltje is kort geleden stilzwijgend uitgebreid, zoals in de copie van de NS-tekst kunt lezen:
Begin
Journalistiek | Voor actuele journalistieke reportages op voor het publiek toegankelijke gedeelten van het station (met uitzondering van balies en winkels) geldt in principe het recht van vrije nieuwsgaring. NS raadt journalisten echter aan om vooraf contact op te nemen met NS Persvoorlichting om de opnamen in goede banen te leiden. Voor opnamen in treinen is altijd toestemming nodig van NS Persvoorlichting, tel. 030-235 7070.
Let op: Op grond van onder meer het recht op de persoonlijke levenssfeer en het portretrecht mogen reizigers of NS-medewerkers in beginsel niet zonder hun toestemming herkenbaar worden afgebeeld in een publicatie of reportage. Ook is het niet toegestaan zonder toestemming van NS Persvoorlichting NS-medewerkers te interviewen.
Einde
De complete pagina is te vinden op www.ns.nl
Gisteren, maandag 10-3, trof ik in de hal van Utrecht Centraal een overijverige NS-er die deze regel als volgt uitlegde:
Als ik een overzichtsfoto van de hal van Utrecht Centraal maak met daarop tientallen tot honderden reizigers die zich door mijn zoekerbeeld spoeden, moet ik van al deze mensen vooraf toerstemming hebben voor het maken van de foto.
Met deze Sovjetmethode zet NS zichzelf lelijk te kijk als persbreidelaar: eerste sta je iets toe, vervolgens stel je een onmogelijke voorwaarde, waardoor het wel toegestaan is, maar feitelijk niet meer te doen.
Aldus Rob Huibers.
• Reageren? Graag! Mail PhotoQ
Beste Rob,
Ik lees net je bericht op PhotoQ. De interpretatie van de regels zoals de NS medewerker je die gaf is onjuist. Je mag gewoon de stationshal fotograferen. Zoals je zult begrijpen is hier ook een beetje een cultuuromslag nodig. Het duurt een tijdje voordat een nieuwe perestroika tot de nodige glasnost heeft geleid.
Met vriendelijke groet,
Rob Hageman
Woordvoerder NS
14 maart 2008