Nuijens en Clement onder winnaars Photography Book Now 2011

Valerio Spada, een professionele fotograaf uit Milaan in Italië, heeft de vierde editie van de internationale wedstrijd Photography Book Now gewonnen en is bekroond met 25.000 dollar. Zijn boek Gomorrah Girl werd door de internationale jury gekozen uit 2.300 ingezonden fotoboeken. René Nuijens en René Clement wonnen eveneens prijzen in deze door Blurb georganiseerde wedstrijd.
De Nederlander René Nuijens werd met zijn boek Yuri Gagarin, 50 Years of Human Space Flight gekozen tot winnaar in de categorie Fine Art. In deze categorie koos de jury het boek Promising Land van Rene Clement als ‘second runner up’.

Het boek Gomorrah Girl is gebaseerd op gebeurtenissen in de straten van het Italiaanse Napels. Valerio Spada heeft er een krachtig verhaal van gemaakt dat in woord en beeld laat zien hoe het is om als een ??vrouw in een gevaarlijke omgeving vol criminaliteit te wonen. "Het boek heeft ons diep geraakt", zegt Eileen Gittins, oprichter en CEO van Blurb in een persbericht. "Dit jaar zijn de deelnemers en winnaars afkomstig vanuit de hele wereld en overtreft de kwaliteit en de diversiteit van de boeken alle voorgaande jaren. We feliciteren Valerio Spada met zijn krachtige, innovatieve en prachtig vormgegeven boek."

René Nuijens’ boek Yuri Gagarin, 50 Years of Human Space Flight is een ode aan de eerste ruimtevlucht van Yuri Gagarin, alweer vijftig jaar geleden. Nuijensj mag 5000 dollar in ontvangst nemen.

"Dit boekje is een onderdeel van een groter project, waar ik samen met de Nederlands-Canadese schrijver Steve Korver al een aantal jaar aan werk. Vijftig jaar na de lancering van de eerste man in de ruimte, was een mooi moment om er iets tastbaars van te maken. Dat mijn boek dan uit 2.300 boeken wordt verkozen als een van de winnaars voelt als een erkenning van al het harde werk. Het is een stimulans om verder te gaan met dit mooie project", zegt René Nuijens.

Het Nederlandse jurylid Claudia Hinterseer, directeur en oprichtster van het in Amsterdam gevestigde internationale documentaire fotografie agentschap NOOR: "Als jury hebben we zware criteria gesteld waaraan de boeken moesten voldoen. Sterke fotografie, een goed onderwerp, de juiste vormgeving in relatie tot het onderwerp en een goed ritme van de fotografie in het boek. Het was niet eenvoudig om uit alle goed verzorgde boeken een winnaar te kiezen, maar in de categorie Reizen, die ik jureerde, is het boek Sunshine & Noir van Thomas Michael Alleman (Verenigde Staten) de winnaar geworden, omdat alle aspecten in balans aan bod komen. Echter, de kwaliteit van de fotografie blijft doorslaggevend voor een goed fotoboek."

Lijst van alle winnaars en eervolle vermeldingen
De winnaars worden op 15 september in de Aperture Gallery in New York City tijdens een feestelijke bijeenkomst gehuldigd.

Op 27 oktober organiseert Blurb in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum de Beeldfabriek een netwerkbijeenkomst, waar alle bekroonde boeken van PBN 2011 te zien zijn. Tijdens deze avond zullen diverse experts uit de wereld van fotografie, waaronder Claudia Hinterseer en Nederlandse deelnemers aan Photography Book Now, hun ervaringen delen. Het evenement vindt plaats in de Beeldfabriek in Rotterdam en is gratis toegankelijk.
Aanmelden: blurb@whizpr.nl