NVJ dient klacht in wegens belemmeren fotojournalist

De NVJ heeft namens Herman Engbers een klacht ingediend. Op 23 mei werd de fotojournalist in Ter Apel ernstig belet door de politie toen hij de ontruiming van het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers wilde vastleggen. Algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning zegt het onbegrijpelijk te vinden dat onder het mom van orde en veiligheid het de journalisten op een openbare weg onmogelijk is gemaakt om de ontruiming te fotograferen, aldus een bericht van de website van de NVJ.

Op vertoon van zijn politieperskaart wordt Engbers naar de N366 gestuurd waar nog meer fotografen en enkele tv-ploegen staan. Tussen het tentenkamp en de weg waar de media plaats mocht nemen waren twee sloten en een parallelweg waarop ME-bussen strak achter elkaar stonden geparkeerd. Er was daardoor geen zicht op de politieactie. Engbers heeft zich nog aangesloten bij een groep mensen op de parallelweg, een publiekelijke weg zonder afzetting, maar daar werd hij meteen weggestuurd. Het werd de media onmogelijk gemaakt om beeld te maken van de actie.

Herman Engbers: ‘Wat mij nog het meest stoort is dat het de politie behoorlijk gelukt is om de ontruiming met politiemacht keurig uit de media te houden. Al het beeldmateriaal dat ik tot nu toe gezien heb is van momenten om de ontruiming heen.’

Op initiatief van het Openbaar Ministerie zal er eind juni een expertmeeting plaatsvinden tussen juristen en journalisten, waar onder meer over dit soort incidenten zal worden gesproken. Leden die interesse hebben in de bijeenkomst kunnen een mail sturen naar tbruning@nvj.nl. Op vrijdagavond zal er aandacht zijn voor het voorval in Ter Apel in het mediaprogramma Waan van de Dag. Bruning zal hierin verwijzen naar het feit dat dit conflict geen incident is.

Thomas Bruning: ‘Het heeft er alle schijn van dat de politie wilde voorkomen dat er publicitair minder aangename beelden over de ontruiming naar buiten zouden komen en zelf het beeld wilde regisseren. Zelfs als dit niet zo is, dan is er in onze ogen op onnodige wijze voorbij gegaan aan de belangen van de pers om op normale wijze verslag te kunnen doen van de ontruiming.’

NVJ: Fotograferen van ontruiming tentenkamp Ter Apel ernstig belet