NVJ laat geweld in probleemwijken onderzoeken

De Nederlanse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft criminoloog Frank Bovenkerk gevraagd onderzoek te doen naar geweld en bedreigingen waaraan schrijvende journalisten, fotografen en tv-ploegen worden geconfronteerd in probleemwijken.
Tekst van de oproep van de NVJ:

‘De NVJ heeft de indruk dat journalisten bij hun werk voor de tv, de radio of de krant in hun vrijheid worden belemmerd doordat de buurt of althans een aantal bewoners zich vijandig opstelt. Recentelijk zijn in Den Haag, Utrecht, Gouda, Amsterdam, Den Bosch en op andere plaatsen buurtbewoners (vaak jongeren) gewelddadig opgetreden of zij dreigden daarmee. Dit zou voor de verslaggevers reden kunnen zijn om op dat moment of zelfs voortaan helemaal van de rapportage over bepaalde buurten of stadsdelen af te zien.

De NVJ heeft aan prof. Dr. Frank Bovenkerk, criminoloog van de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam, gevraagd om de aard en omvang van dit verschijnsel te onderzoeken. Hoe vaak komt zulke agressie voor? Bestaat het verschijnsel al langer of is het van recente datum? Betekent dit inderdaad dat de vrijheid van verslaggeving wordt beknot? Bovenkerk heeft al eerder onderzoek verricht over het bedreigen van journalisten, nu gaat het echt alleen om verzet in de wijk (dus niet over voetbal hooligans, georganiseerde misdaad of om gerichte (wraak)acties tegen individuele journalisten.

Wij vragen alle collega’s die actief aan verslaggeving op straat doen (óók degenen die nog nooit tegen dit verschijnsel zijn aangelopen) enkele korte vragen over dit onderwerp te beantwoorden met behulp van de reply-knop. Het neemt niet meer dan enkele minuten in beslag en het gaat in hoofdzaak om niet meer dan het zetten van enkele kruisjes.
De resultaten van dit onderzoek zullen op 3 mei worden gepresenteerd tijdens de Dag voor de Persvrijheid.’

www.nvj.nl/veiligheid/rot-op-met-die-camera