NVJ, NVF en federatie trekken berichten Novum in

Strijdvaardig trokken de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten en de FotografenFederatie op tegen het persbureai Novum, dat ongehoord lage prijzen biedt voor het publiceren van nieuwsfoto’s. Aanleiding voor de berichten was de actie van fotograaf Bas de Meijer die zich terugtrok uit Novum. Maar na juridisch beraad zien de verenigingen en de federatie zich verplicht hun actie op een andere manier te voeren.
Op de website van de NVJ leggen de drie organisaties uit dat ze hun actie staken omdat ze bang zijn voor een veroordeling door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Ze trekken daarom twee berichten terug: een eerste waarin ze solidariteit betuigen aan Bas de Meijer en een tweede waarin ze collega’s van De Meijer een ‘Standaardbrief tegen doorverkoop foto’s door Novum’ aanboden.

In een nadere toelichting in haar nieuwsbrief schrijft Rosa García López van de NVJ en NVF: ‘Wij zijn bij de intrekkingsbeslissing zeker niet over één nacht ijs gegaan. Na twijfel bij onze advocaat hebben de mededingingsrecht-advocaten van advocatenkantoor Barents en Krans, de NVF, FF en NVJ met klem geadviseerd om beide berichten terug te trekken. Zelfs adviseerden zij ons niet nader te publiceren over de terugtrekking.’

De kans zou groot zijn dat de NMa de actie van de organisaties ziet als een poging om concurrentie tegen te gaan. Uitgever/journalist Arnout Veerman legt op zijn weblog uit hoe de regelgeving is rond boycots door brancheverenigingen.

NVJ: Brief NVF en FotografenFederatie

Arnout Veerman: NVF begeeft zich op glad ijs met oproep tot boycot Novum

Het eerste bericht van de NVJ, NVF en FotografenFederatie is nog te lezen op Nieuwsbank.nl: Fotograaf verbiedt persbureau Novum zijn foto’s door te verkopen