Ochtendplas in de caravan

Van veel foto’s kun je zeggen dat ze beter zouden zijn geweest als de fotograaf iets dichter op zijn onderwerp zou zijn gekropen. Maar dat gaat niet op voor deze foto van de Deense fotograaf Søren Bidstrup die met bijgaande foto een prijs won bij World Press Photo.

Zoals de voorzitter van de jury Santiago Lyon vorige week uitlegde bij de persconferentie met de winnende foto’s is dit beeld zo intiem dat je je bijna niet kunt voorstellen dat het nog intiemer kan. Uiteraard spreekt hij binnen de context van fotojournalistiek.

Bidstrup is een fotograaf die voor zijn krant Berlingske Tidende vaak naar grote nieuwsevenementen gaat: Olympische Spelen, Amerikaanse verkiezingen. Maar op een vroege juli-ochtend was hij met zijn gezin op een camping in het Italiaanse Jeselo. Een stacaravan gehuurd zo te zien. En zoals een goede nieuwsfotograaf betaamt: altijd zijn camera bij zich.

‘Iemand is een beetje te vroeg op,’ meldt het bijschrift. Tweede prijs in de categorie Dagelijks Leven, besloot de jury. Eindelijk iets vrolijks tussen het wereldnieuws. De foto moet het juist hebben van een beetje afstand: we zien een situatie met niet alleen een geeuwende moeder op het toilet en een kleine matineuze boosdoener, maar ook een doorslapende grote broer.

En wij mogen even meekijken met een intussen wakkere vader. Zien we het Facebook-genre doordringen in de journalistiek? Vind ik leuk.

www.worldpressphoto.org


Dit artikel is ook gepubliceerd op Cultuurblog van Picturae, waaraan Edie Peters met regelmaat bijdraagt.