Misschien dat je er een krekel hoort, of de kreetjes van een groepje jagende zwaluwen. Het gebrom van een tractor in de verte, dat zou nog kunnen, maar verder blijft het stil tijdens de warme middaguren in Aumont. Er voor en er na ook trouwens. Geraldine Jeanjean portretteerde het Franse dorp en bracht die stilte in beeld.
Een paar weken terug is Aumont gepresenteerd, de eerste monografie van fotografe Geraldine Jeanjean. Het is de naam van het dorp waar ze mee is opgegroeid. Oma woonde in Aumont en het gezin Jeanjean bracht en brengt er zomers door. Door de jaren evolueerde de jonge fotografe van bekende zomergast tot observator. Ze maakte foto’s van de straatjes, de bewoners en het landschap rond het dorp.
Aumont maakt deel uit van de gemeente Aumont-Aubrac in de zuid-oostelijke regio Languedoc-Roussillon en telde volgens Wikipedia in 1999 nog 1031 inwoners. De kans is groot dat dit aantal inmiddels onder de 1000 ligt en oma is ook naar Parijs verhuisd. De bevolkingsdichtheid is 39 personen per vierkante kilometer, daarmee is deze gemeente vier en een half keer dunner bevolkt dan Drenthe, onze dunstbevolkte provincie. De jongeren vertrekken naar elders voor hun opleiding, werk of vertier, de anderen blijven achter en worden ouder.
Uit de foto’s blijkt dat een paar winkels en een kroeg het nog volhouden, maar het tankstation en Café du Nord zijn al lang geleden gesloten. En wanneer je de straatopnamen goed bekijkt, blijken veel woningen onbewoond en dichtgetimmerd of -gemetseld. Het dorp als een organisme dat langzaam, bijna onmerkbaar, wegkwijnt. Jeanjean portretteerde een aantal bewoners van Aumont, net als de straten met een technische camera en in zwart-wit. De fraaie foto’s van de glooiende akkers, weiden en bossen zijn overwegend in kleur. Alsof zij de vitaliteit van het landschap wil laten contrasteren met de stenen stilte van het dorp.
Geraldine Jeanjean heeft twee nationaliteiten, die van haar Franse familie en die van het land waarin zij in 1978 werd geboren en is opgegroeid. Tijdens haar studie op de Amsterdamse fotoacademie, waar zij in 2002 cum laude afstudeerde, ontwikkelde ze een voorkeur voor het langzame, aandachtige procédé dat haar keuze voor de technische camera met zich meebrengt. Het resultaat, de precieze, gedetailleerde opnamen, kun je als ’tijdloos’ omschrijven. De sfeer van Jeanjean’s fotografie past uitstekend bij de situatie waarin Aumont en haar bewoners zich bevinden: het dorp als een levend anachronisme. De foto’s lijken op het eerste gezicht afstandelijk, maar in deze beeldenreeks voel je de warmte in de aanhoudende aandacht van iemand die zich verbonden weet met deze plek, maar er ook niet kan wonen.
Aumont
fotografie en epiloog: Geraldine Jeanjean
ontwerp: Roger Willems & Johan Thermænius
paperback, 24 bij 33 cm, 112 pagina’s met ca 75 foto’s in full color en duotoon
uitgever: Veenman
prijs: 24,95 euro
editie: 10 stuks, met een genummerde en gesigneerde afdruk voor 250 euro
Voor alle beelden uit het boek, zie de Aumont-site: www.geraldinejeanjean.com