Ogen

Uit de la van een oude Gentse kast vissen we een vergeten foto. Er staat een enkel ruikertje op, helaas wordt de bloem nogal strak in het gelid gehouden. En er is nog iets…

Een stukje flora is mooi, maar dit exemplaar doet evenveel pijn aan de ogen als het kleedje eronder. En die arme steel, zo gedwongen rechtop te moeten staan in een sadistische prikhouder bovenop 7,25 octaaf aan gesmoorde pianoklanken.

Waar is onze fotograaf naar op zoek? Is hij of zij dolende? Biedt deze fotostudie geestelijke houvast, of is het bewijsvoering: ‘De ziel ontvouwt zich als een bloem in Gods zonlicht,’ beweert immers de mystiek filosofische wereldbeschouwing die theosofie heet.

Er wordt heel wat gerekend onder esoterische filosofen, we worden duizelig van de cijfers die voorspellen hoe ons leven verder verloopt. Wég uit die occulte doka, liever terug naar wat we werkelijk zien: met de hand gemanipuleerde belichtingstijden rondom een proper kleedje en ‘n witte bloemkroon.

En geef toe: ons oog verdrinkt op deze foto liever in de donkere omgeving vol zwevend stof en aardse vuiltjes. Daar laten we ons wat graag in meezuigen, lekker speuren in die diepte. En ja hoor, wat doemt daar op? Rechts boven die astrale bloemkelk ontwaren we twee realistische kattenogen. Ze hangen precies op de plek waar ze horen wanneer de kat bovenop de piano zit. Wel een zwarte kat. O, symboliek.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.