Olympus OM-D E-M5 Mark II

Toen Olympus een digitale OM camera introduceerde was het een gelijk een grote hit en een belangrijke reden voor het succes van het Micro Four Thirds System. De OM-D ziet er uit als een analoge camera, lekker compact, maar met alle gemakken van de huidige tijd. De OM-D serie is de afgelopen jaren uitgebreid met twee modellen, nu komt Olympus met een opvolger voor de oorspronkelijke OM-D: de Olympus OM-D E-M5 Mark II. De naam wordt er inderdaad niet korter op.

De nieuwe E-M5 blijft trouw aan het oorspronkelijke idee. Waar de E-M1 groter is geworden, blijft de E-M5 MkII mooi compact. De dikke handgreep ontbreekt, wat ik bij de eerste E-M5 ook nooit heb gemist. Zeker in de zilveren uitvoering oogt de Olympus OM-D E-M5 MkII als een klassieke camera, een voordeel voor de straatfotograaf. De behuizing is gemaakt van een magnesiumlegering en is niet alleen bestand tegen regen en stof, maar ook tegen vorst. De knoppen op de camera zijn enigszins anders gerangschikt, met extra zelf in te stellen functieknoppen en de ondertussen bekende schakelaar waarmee je de instelwielen snel een andere functie kunt geven. De zoeker is een stuk groter geworden, het telt nu 2,36 miljoen pixels, en het scherm is nu niet alleen kantelbaar, maar ook draaibaar. Uiteraard is het nu een aanraakscherm.

Onderhuids zijn de veranderingen nog groter. De sensor met zestien miljoen pixels is geheel opnieuw ontworpen. De sensor van de OM-D E-M5 Mark II kan net als bij de voorganger bewegen. Die wordt niet alleen gebruikt voor de onvolprezen vijfassige beeldstabilisatie, die overigens verbeterd is en nu tot vijf stops kan compenseren. Door de sensor te bewegen kan de Olympus OM-D E-M5 Mark II ook een opname van 40 miljoen pixels maken. Net als bij Hasselblad wordt de sensor in stappen van een halve pixel verplaatst in horizontale en verticale richting. De acht opnames worden vervolgens gecombineerd tot één groot bestand. Het spreekt voor zich dat deze optie alleen werkt bij stilstaande onderwerpen.

De filmmogelijkheden zijn uitgebreid. Niet alleen heeft de nieuwe E-M5 zowel een koptelefoon- als een microfoonaansluiting, je kunt nu tot 1080/60p opnames maken met een bitrate tot 77 Mbps. Vanzelfsprekend heeft de nieuwe Olympus ingebouwde WiFi.

Vanaf eind februari is de Olympus OM-D E-M5 Mark II in zilver of zwart te koop voor een adviesprijs van €1099,00 inclusief BTW. Daarnaast komen er diverse kits, waaronder een met de M.ZUIKO ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 EZ voor €1299,00 inclusief BTW. De kits worden geleverd met de spatwaterdicht FL-KM3 flitser.

olympus.nl