Ombudsman Volkskrant vindt privacy ontvoerd meisje geschonden

Ombudsman Thom Meens van de Volkskrant vindt dat vorige week woensdag ten onrechte een foto op de voorpagina stond die de thuiskomst liet zien van het 13 jarige meisje uit Eibergen, vlak voor ze door haar moeder werd ontvangen. Het meisje was in de twee dagen daarvoor onder bedreiging van een mes ontvoerd door een tbs’er met proefverlof, seksueel door hem misbruikt en een nacht lang medespeelster in de onderhandelingen tussen ontvoerder en de Duitse politie over haar vrijlating. De foto, van Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting, laat zien hoe het meisje thuiskomt omringd door nieuwsgierige buurtgenoten en journalisten.
De ombudsman vindt dat ten onrechte de privacy is geschonden van het slachtoffer en haar familie, zo schrijft hij in de wekelijkse column afgelopen zaterdag: ‘De krant is op een vreselijke manier onderuit gegaan en heeft in ieder geval ook de regels van het eigen Stijlboek met voeten getreden.
Dat de thuiskomst ook al op tv te zien was geweest vindt Meens geen argument. Te meer daar de politie via het ANP had laten weten dat de familie geen prijs stelde op een massaal onthaal bij de thuiskomst van het meisje.

De ombudsman over de verhouding tv-krant: ‘Dat andere media de beelden wel uitzonden en plaatsten is evenmin van enig belang. De redactie van de Volkskrant hoort er eigen journalistieke normen en waarden op na te houden én na te leven. De krant moet zich niet laten meetrekken door de televisie, die mogelijk als gevolg van steeds meer nieuwszenders, steeds minder kritisch wordt en de journalistieke lat almaar lager legt. Ook zo kan de redactie zich onderscheiden.’