Omstreken : het media vitae van een bescheiden antropoloog

Afgelopen vrijdag, 1 december 2006, opende de Noorderlicht Fotogalerie in Groningen Omstreken, een groot overzicht van de foto’s die Harry Cock vanaf 1980 in de noordelijke provincies maakte.

Foto Han Schoonhoven


• Slideshow: De Omstreken


Oenkerk, Harkstede, Mirns, Pikesyl, Drouwenerveen en Paesens Moddergat: u en ik zijn er waarschijnlijk nooit geweest, maar Harry Cock (Assen 1952) wel. Om foto’s te maken voor De Volkskrant en voor Noorderbreedte (een fraai tijdschrift over cultuur en natuur in Noord-Nederland), maar altijd ook voor zijn fotografisch dagboek, dat lange tijd de werktitel ‘Reddende Alledaagsheid’ droeg. Tijdens een drukke vernissage hielden de auteurs Eddy Marsman en Marcel Möring tentoonstelling en boek Omstreken ten doop.

De tentoonstelling omvat ruim vijfentwintig jaar werk in Groningen, Friesland en Drente en bestaat uit meer dan honderd beelden. In de benedenverdieping van de Noorderlichtgalerie is een selectie van andere fotografische uitingen van Harry Cock opgehangen: portretten van schrijvers en kunstenaars, experimentele polaroids en fotobrieven aan zijn vriend Marcel Möring. Wanneer je zijn productie bekijkt en Cock als een enthousiaste twintiger ziet rondlopen tussen zijn vele vrienden en kennissen, besef je dat hij nog lang niet klaar is met wat hij wil laten zien en vertellen, waarschijnlijk amper halverwege.

Als middelbaar scholier raakte Cock bezeten van de fotografie, daarbij gestimuleerd door zijn fotograferende vader die in het familiebedrijf werkte dat de ‘mechanische hond’, de gemotoriseerde ventwagen, produceerde.
Zijn vader raadde hem af om fabrikant te worden: ‘ik denk dat ik doe wat hij graag had gedaan’, vertelde Cock in 2001 tijdens een interview aan Noorderbreedte. In 1972 begon hij aan de School voor Fotografie in Den Haag, leerde het vak van docenten als Ed van Wijk en Lies Wiegman en sloot zijn opleiding met lof af.

De decadentie van jaren zeventig in de Randstad bleek slecht voor zijn gezondheid. Een tijdelijk dienstverband bij de Drentse en Asser Courant bood uitkomst. Zijn aanvankelijke benauwenis loste op in de wijdse landschappen van het noorden: de eindeloze landbouwpercelen, de meren, de lage horizon en monumentale wolkenluchten. Die wijdsheid is altijd voelbaar in het werk van Cock, maar veel meer gaat het hem om hoe zijn regiogenoten in die ruimte staan.

Wanneer Cock zou schrijven in plaats van fotograferen, dan zou hij klinken als Elsschot, Nescio en vooral Carmiggelt, denk ik. Er zit weemoed in zijn beelden, humor en medemenselijkheid. Voordat hij afdrukt heeft de fotograaf de kracht en schoonheid, maar ook de beperkingen van zijn model, zijn onderwerp, al geregistreerd. Het mag er zijn, de lulligheid en de glorie: Cock heeft het gezien, het is niet onopgemerkt gebleven. Hij hoeft zelf niet op de voorgrond en gaat ook liever niet op de foto. Het oeuvre van Harry Cock is mijns inziens vooral gebaseerd op een bewust gekozen dienstbaarheid: aan de krant, zijn andere opdrachtgevers, aan het medium, maar vooral aan zijn eigen humanistische idealen.

Han Schoonhoven

Omstreken
Foto’s 1980 – 2006
expositie
Tot en met 21 januari 2007 in de Noorderlicht Fotogalerie,
Akerkhof 12 in Groningen. Gratis toegang.

publicatie
fotografie: Harry Cock
teksten: Eddy Marsman en Marcel Möring
Gebonden, hardcover, 96 pagina’s
ruim 80 foto’s in fullcolor en duotone
ISBN 978-90-76703-29-9
uitgever: Aurora Borealis
prijs: 36,50 euro

• Voor foto’s uit tentoonstelling en boek, zie: De Omstreken van Harry Cock in Galerie Noorderlicht