Ongemak

Fotograaf Harry Walker, ondertussen zowel bekend geworden vanwege zijn rake foto’s als door zijn mislukte en daardoor zo aardige kiekjes, schoot op een Amerikaans grasveld deze afbeelding van een fladderend meisje in jurk.

Het meisje staat er ongemakkelijk bij. Duurde het weer eens eindeloos lang voordat Harry afknipte? In ieder geval dringt zich bij de kijker een gevoel van plaatsvervangende gêne of erger: voyeurisme op. Het meisjesgezicht staat steeds ongelukkiger.

En Harry? Eindelijk zien we hem eens afgebeeld, ware het niet dat het een schaduwportret is geworden. Maar wat is dat voor cirkel boven zijn hoofd? Toch geen flitser in deze felle zonneschijn? Ja toch.

Terwijl het meisje met rok en al voor vlinder speelt snijdt iedere carbidschicht pijnlijk in haar ogen. Haar wenkbrauwen verkrampen, beide omhoog gestrekte armen beginnen te slapen. Ze draait zich op haar puntschoenen om, draaft het grasveld af, struikelt de trap op. Hoe Harry ook roept, de zondagse jurk verdwijnt ongehoorzaam het huis in. Iets anders zien we niet op deze foto.

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.