Online veiling werk 80 fotografen voor weeskinderen Rwanda

Tachtig bekende fotografen doneren een foto uit hun eigen collectie om weeskinderen in Rwanda naar school te helpen. De fotografen die meedoen zijn onder meer Diana Blok, Vincent Mentzel, Eddy Posthuma de Boer, Laura Samsom, Marieke van der Velden, Rob Hornstra, Ilvy Njiokiktjien, Geert van Kesteren, Carel van Hees en Carla Kogelman.

Foto’s worden geveild vanaf € 100. De verscheidenheid aan foto’s is groot. Sommigen zijn originele/vintage afdrukken, anderen hebben een Limited edition, sommigen zijn gesigneerd, veel hebben geen lijst, anderen zijn geplakt op Dibond of aluminium. Er zitten ook twee fotoboeken bij.

Rwanda sluit al haar weeshuizen. Ze wil geen ontwikkelingsland meer zijn en stuurt de kinderen terug naar gezinnen. Tot nu toe woonden ze in door hulporganisaties opgezette weeshuizen. Van de 3323 wezen zijn er inmiddels zo’n 1892 terug gegaan naar (pleeg)gezinnen. Maar de helft van de kinderen die terugkeerden, gaat geregeld met honger naar bed, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Tulane University.

Om de kinderen toch naar school te laten gaan zodat ze aan de armoede kunnen ontsnappen, startten fotografen Anaïs López en Bert Verhoeff een online fotoveiling.

De foto’s zijn vanaf nu online te zien op www.countrywithoutorphans.nl/photo-auction.

Het online bieden op de foto’s kan van 23 tot en met 29 november. De gehele opbrengst gaat naar hun project Country without Orphans.

Initiatiefnemers zijn de Amsterdamse documentair fotografen Bert Verhoeff en Anaïs López. Anaïs volgt samen met journaliste Paulien Bakker en filmmaker Anisleidy Martínez, vijf kinderen uit weeshuis l’Esperance, dat in januari van dit jaar sloot. ‘Toen we de kinderen in november vorig jaar een fotocursus gaven, hoorden we al hoe bang ze waren dat ze niet meer naar school zouden kunnen als ze het weeshuis eenmaal moesten verlaten. De kinderen beseffen heel goed dat dit de enige manier is om aan honger te ontsnappen,’ vertelt Anaïs López.

Ze besloten daarom om, naast hun journalistieke werk, ook een fonds op te richten zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan. Een jaar basisschool in Rwanda kost (inclusief boeken en schooluniform) 60 euro. Een jaar middelbare school (dat is kostschool in Afrika) is 500 euro. Daar krijgen ze ook twee maaltijden per dag. De organisatie streeft ernaar om geld bijeen te brengen om zoveel mogelijk kinderen tot het eind van de middelbare school financieel te steunen.

www.countrywithoutorphans.nl