Op de camping heb je vrienden

Het op 16 september gepresenteerde boek Camping combineert twee grote series van Bert Nienhuis en Chantal Spieard.

Een camping is een geïmproviseerd dorp waar je niet hoeft te werken. Je laat in korte broek de hond uit of rommelt wat in je tuintje. Soms is er een karaoke-avondje of ga je biljarten. Jong en oud waagt een dansje en bewijst de eeuwigheidswaarde van het bingospel. Maar meestal zit je, liefst groepsgewijs, bij elkaar, drinkt koffie en daarna bier. Dan is het tijd voor de barbeque. En daar hoort ook een biertje bij, dat spreekt.

Bert Nienhuis (Amsterdam 1944) is documentair en portretfotograaf.Hij maakte twee series voor het Amsterdamse gemeentearchief, over De Pijp en de Koopmansbeurs, kreeg opdrachten van het Rijksmuseum en Huis Marseille. Zijn werk is in opgenomen in de collectie van de genoemde instellingen en is ook aangekocht door het Stedelijk Museum Amsterdam. Vrij Nederland is zijn belangrijkse opdrachtgever.

Chantal Spieard (Amersfoort 1974) maakte tussen 1995 en 1999 een indrukwekkend verslag over de band met haar zieke vader. Die bekroonde serie is in 2001 gebundeld in het boek ‘Deddi’. In 2000 studeerde ze af aan de afdeling fotografie van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Chantal Spieard is freelance-fotograaf en verdeelt haar tijd tussen opdrachten en vrij werk.

Wanneer je weet dat Spieard de serie van Nienhuis pas na het afronden van haar project onder ogen kreeg, zijn de overeenkomsten in aanpak opmerkelijk. Beiden fotografeerden de meestal compleet ingerichte interieurs en tuintjes, ze maakten veel informele (groeps-)portretten en ook de door ‘recreatieleiders’ verzorgde activiteiten krijgen in de twee series ruime aandacht.

Nienhuis fotografeerde het campingleven voor een Vrij Nederland-bijlage in 1979. De foto’s zijn op één na, allen in zwart-wit. Spieard werkte in 2003 in opdracht van Grafisch Atelier Utrecht/Provincie Utrecht in kleur en flitste in. Er is in die bijna 25 jaar niet veel verandert op de camping. Het blijkt nog steeds een succesformule: je eigen onderkomen in een bosrijke omgeving of in de buurt van het water, gezellige mensen om je heen, je natje en je droogje. Wat wil een mens nog meer?

De series van Nienhuis en Spieard zijn onderhoudend, amusant. De fotografen lijken soms op twee gedachten te hinken: er is voelbare sympathie voor de saamhorigheid, maar ze leggen ook de algemeen beschaafde lulligheid vast. De honderd foto’s in dit boekje laten alles zien, vaak van heel dichtbij. Dat is de verdienste van Nienhuis en Spieard, ze zijn met overgave in hun onderwerp gedoken, maar met hun fotografenoog en camera schiepen ze ook weer distantie.

Han Schoonhoven

Camping
Fotografie: Bert Nienhuis en Chantal Spieard
Met een tekst van Remco Campert
128 pagina’s, 100 foto’s in zwart-wit en kleur
Gebonden, met stofomslag
Uitgeverij Duo Duo
Prijs: 22,75 euro

• Voor meer foto’s uit Camping (een klik op de cover start de slideshow), zie: www.xs4all.nl/~duoduo