Op de minuut precies: hoe laat maakte Ansel Adams zijn foto?

Amerikaanse astronomen hebben vastgesteld hoe laat Ansel Adams zijn befaamde ‘Autumn Moon, the High Sierra’ gemaakt moet hebben, namelijk om 19.03 uur plaatselijke tijd, op 15 september 1948. Twee minuten eerder drukte Adams af voor een minder bekende kleurenopname.
Autumn Moon, the High Sierra – foto Ansel Adams

Opvallend is dat de foto tot nu toe gedateerd stond op 1944. ‘Hoewel Adams zorgvuldig was in het noteren van sluitertijden, was hij vaak frustrerend vaag over de plek en tijd waarop de foto’s zijn gemaakt’, aldus onderzoeksleider Donald Olson in het blad Nature.

De astronomen uit Texas hadden een aantal gegevens waarmee ze konden terugrekenen naar het moment waarop Adams met zijn vinger de sluiterknop beroerde:
– er was sprake van wassende maan
– de plaats van de maan boven de bergen
– de noordpool van de maan is te zien
– door het vergelijken van schaduwen in de zwartwit- en kleurenopnames is de hoogte van de zon en het azimut (hoek waaronder de zon staat ten opzichte van de horizon) vastgesteld

De kleurenfoto is om 19.01 uur gemaakt aldus de astronomen. Het beeld stond in 1954 in het blad Fortune.

De onderzoekers hebben ter plaatse ook veldonderzoek gedaan. Olson: ‘Je hebt maar enkele minuten om een foto te maken waarop je zoveel details van de maan kunt zien en dan ook de laatste schaduwen van de ondergaande zon. Om dat goed in balans te krijgen is erg moeilijk en Adams wist hoe hij dat moest doen.’

• Meer informatie in Nature: Astronomers date Ansel Adams photo