Openbaar gesprek Van Sinderen met Torbjørn Rødland

In het tijdelijk onderkomen van het Stedelijk Museum bij het CS in Amsterdam is op donderdag 12 augustus een gesprek te volgen tussen de Noorse fotograaf Torbjørn Rødland en Wim van Sinderen, curator van het Fotomuseum Den Haag, over de intrigrerende combinatie van romantiek, fotografie en politieke betrokkenheid.
Rødland (1970) is één van de kunstenaars in de groepstentoonstelling 20/20 Vision in Stedelijk Museum CS. Daar valt hij op met zijn foto’s van nudisten in het bos en prachtige Noorse landschappen, maar ook portretten van woest ogende heavymetal-jongeren in diezelfde landschappen of van uitbundig geklede priesters. Op het eerste gezicht fotografische cliché’s, maar wie beter kijkt ziet een kunstenaar die consequent tracht iets van een vrijwel vergeten romantiek terug te brengen in de hedendaagse kunst. En dat met een hedendaagse draai: de nudisten in het bos dragen de laatste sneakermode, hebben een mobieltje of plastic boodschappentas bij de hand. Er is nog weinig dat hen herinnert aan het oude idee van ‘naturisme’ en toch zijn zij één met de natuur, al is het maar door de uitgekiende poses waarin Rødland ze heeft gefotografeerd. En dan de priesterfoto’s. Enerzijds zijn ze in de sfeer van romantische, middeleeuwse mystiek gedompeld, anderzijds refereren ze onderhuids aan een gevoeliger, recent verleden van kindermisbruik door de (Amerikaanse) geestelijkheid. De priester als mysticus en duivel tegelijk. Rødland: “niemand schijnt tegenwoordig nog om priesters te geven, tenzij ze leugenaars blijken te zijn. De enige manier waarop deze figuur nog de massamedia bereikt is vanwege de seksschandalen. Ik ben gefascineerd door zulke zaken waarvan de originele kwaliteiten vergeten zijn”. Tegen de stroom van de huidige documentaire-achtige benaderingen in de kunst in, tracht hij juist het romantische idioom nieuw leven in te blazen.

In SMCS op 11 zal Rødland zelf een toelichting geven op zijn foto’s, daartoe uitgedaagd door Wim van Sinderen, directeur van het Fotomuseum Den Haag en fan van het werk van Rødland. Daarbij komt ook diens onlangs gereed gekomen videofilm The Excorcism of Mother Teresa ter sprake. De inspiratiebron voor deze 10 minuten durende film kwam van een reportage van CNN vlak vóór de aanslag op het WTC in New York, over een exorcisme dat moeder Teresa op hoge leeftijd op zichzelf liet uitvoeren. Rødlands film gaat losjes in op het exorcisme-thema, gebruik makend van zijn oog voor fraaie landschappen, priesters en modernere verschijnselen. Maar volgens het werk heeft ook te maken met “een van de belangrijke politieke kwesties van onze tijd… de Amerikaanse neiging om diepe culturele verschillen het etiket Kwaad op te plakken en die te bestrijden… teneinde de markt voor kapitalisme te vergroten. Duistere machten hebben de zaak in handen en de priester verklaart de oorlog aan het Kwaad om de oude non te bevrijden.”

Vanwege de technische specificaties kan de film niet op 11 worden vertoond; men wordt aangeraden de film van te voren te bekijken in de tentoonstelling 20/20 Vision in Stedelijk Museum CS.

Kaartverkoop SMCS op 11
Entree: € 2,50 pp. Kaartjes zijn op de dag zelf verkrijgbaar bij de kassa van Stedelijk Museum CS op de tweede verdieping, van 10.00 uur tot uiterlijk 20.30 uur.

Reserveren is wenselijk maar niet noodzakelijk. Dit kan bij de informatiebalie van Stedelijk Museum CS of via desk@stedelijk.nl. U ontvangt alleen tegenbericht bij overboeking.
Telefonisch reserveren: 020-57.32.911 dagelijks van 10.30 tot 17.30 uur

Stedelijk Museum CS
Post CS-gebouw, 2de verdieping, Oosterdokskade 5, Amsterdam (bij Centraal Station).
Dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur; op donderdag tot 21.00 uur.