Openlucht tentoonstelling voor Tweede Kamer

Tot en met 10 december is op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag een openlucht fototentoonstelling te zien met foto’s van kinderen uit Palestijnse vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever, samen met hun grootouders. Aanleiding voor de tentoonstelling, die georganiseerd wordt door United Civilians for Peace, is de zestigste verjaardag op 10 december van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 2008 is ook het jaar waarin de Palestijnse vluchtelingenkwestie precies 60 jaar duurt.
Met de openlucht tentoonstelling vraagt United Civilians for Peace op een belangrijk moment aandacht voor de situatie van Palestijnse vluchtelingen. Op 10 december 2008 is het precies 60 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) werd aangenomen. 2008 is daarnaast ook het jaar waarin de Palestijnse vluchtelingenkwestie al 60 jaar duurt. Tot op de dag van vandaag woont een groot deel van de Palestijnse vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen, zonder vooruitzicht op rechtsherstel.

“10 december is dan ook niet alleen een dag om feest te vieren, maar vooral ook een moment om stil te staan bij alle mensen in de wereld die onverminderd blootstaan aan onrecht en uitsluiting, waaronder de Palestijnse vluchtelingen”, zegt Jan Gruiters, voorzitter van United Civilians for Peace en directeur van IKV Pax Christi.

Anno 2008 vormen de Palestijnse vluchtelingen de grootste vluchtelingenpopulatie ter wereld. Er zijn meer dan 4 miljoen vluchtelingen geregistreerd bij UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Als daar de niet-geregistreerde vluchtelingen bij worden opgeteld, overstijgt het totale aantal vluchtelingen de 7 miljoen.

De fototentoonstelling bestaat uit 20 grote foto’s (1.20 meter bij 1.20 meter) van Palestijnse vluchtelingenkinderen, steeds met een grootmoeder of grootvader. De kinderen zijn afkomstig uit zeven vluchtelingenkampen op de Westelijke Jordaanoever: Amari, Aroub, Balata, Deheishe, Aida, Azza en Qalandia. Net als hun grootouders hebben zij veel meegemaakt. Zij zijn geboren onder de Israëlische bezetting, die intussen al meer dan 40 jaar duurt. Checkpoints, armoede en invallen van het leger zijn dagelijkse kost voor hen. Ellende, die niet in een kinderleven thuishoort. Maar de kinderen symboliseren ook hoop. Hoop op een toekomst waarin zij in vrijheid en waardigheid het leven kunnen leiden dat hun grootouders is onthouden, waarin hun mensenrechten worden gerespecteerd.

De tentoonstelling is op 1 december opgebouwd en is daarna nog t/m 10 december te zien op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag.

De tentoonstelling is een actie van United Civilians for Peace, die wordt gesteund door Cordaid, Defence for Children International-afdeling Nederland, ICCO, IKV Pax Christi, Oxfam Novib en Stichting Vluchtelingenwerk.