Ophef over foto van Franse soldaat in Mali

Op 20 januari werd bovenstaande foto genomen in Mali door fotograaf Issouf Sanogo. De afbeelding zorgde voor veel reacties op het internet, maar ook van het Franse leger zelf, die de foto niet representatief vinden voor het werk van het Franse leger in Mali.
Een Franse soldaat staat wacht bij gepanserde voertuigen in Niono, in het centrum van Mali. Zijn ogen worden afgeschermd door een gevechtsbril. Daaronder heeft hij een zwarte sjaal over zijn neus en mond gebonden, met een afbeelding van een grijzend skelet. Mensen die bekend zijn met videogames, denken bij zijn uiterlijk al snel aan Ghost, een van de personages uit het gewelddadige spel Call of Duty.

Issouf Sanogo vertelt het volgende over hoe de foto tot stand is gekomen: ‘Een helikopter was bezig met landen waardoor er enorme stofwolken ontstonden. Instinctief grepen alle soldaten naar een sjaal, om te voorkomen dat zij een mond vol zand kregen. Het was avond en zonnestralen drongen door de bomen en in de stofwolken. Het was mooi licht. Ik zag deze soldaat met een vreemde sjaal voor zijn gezicht en maakte een foto. Op dat moment leek niets aan de scène heel ongewoon of choquerend. De soldaat poseerde niet en niets was georganiseerd aan het beeld. Hij stond daar gewoon zijn gezicht te beschermen en te wachten tot de helikopter geland was. Niemand probeerde mij tegen te houden terwijl ik de foto maakte.’

De militaire leiding reageerde boos op de foto en vertelde bezig te zijn met het identificeren van de gemaskerde soldaat. Sanogo is een beetje verrast door de mediastorm. Hij wordt door de soldaten niet anders behandeld sinds zijn foto is gepubliceerd.

‘Ik weet niets over de identiteit van de man met de sjaal. ‘Ik zou hem maar moeilijk herkennen, wanneer ik hem weer zou zien. Ik denk en hoop dat het onmogelijk is te achterhalen wie de soldaat is. Ik weet niet eens zeker of hij wel weet wat mensen over hem zeggen’, aldus Sanogo.

AFP-blog Correspondent: Unmasking a controversy in Mali