Ophef over modefoto van donker gemaakt blank model

Er is veel ophef ontstaan over een spread met de titel African Queen in het Franse tijdschrift Numéro. Voor de modefoto is een zestienjarig blank model gebruikt, waarvan de huid donker is gemaakt. Had het magazine niet voor één van de donkere modellen kunnen kiezen die bij het zelfde modellenbureau als het blanke model staan ingeschreven?
In de spread African Queen is het zestienjarige model Ondria Hardin te zien. Ze kreeg voor de fotoshoot een donkere huid, beprinte kledingstukken en etnische accessoires waardoor ze een Afrikaans uiterlijk zou krijgen. Er is veel onbegrip over de reden waarom het magazine geen donker model voor deze foto’s heeft gekozen. In veel reacties is te lezen dat men het treurig vindt dat er in de mode industrie nog steeds weinig ruimte is voor etnische diversiteit.

Het is al de tweede keer dat er ophef ontstaat over een fotoshoot van het tijdschrift Numéro. Ruim twee jaar geleden onstond er veel commotie rond een fotoshoot in het tijdschrift, waar we het model Constance Joblanski zagen met een donkere huid en afro pruik.

Uit een onderzoek van Jezebel blijkt dat 82 procent van de modellen tijdens de New York Fashion Week blank was. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er voor African Queen geen zwarte modellen beschikbaar waren, aldus Laura Beck in een artikel op Jezebel.

Jezebel:16-Year-Old White Girl Poses in ‘African Queen’ Editorial

Fashionscene: Numéro schminkt blank model bruin voor African Queen shot