Opnieuw onderzoek naar foto’s bij World Press Photo

Binnen een week tijd is de serie ‘The Dark Heart of Europe’ over Charleroi waarmee Giovanni Troilo de eerste prijs series in de categorie Contemporary Issues heeft gewonnen bij World Press Photo onder vuur komen liggen. Aanvankelijk ging het over het wel of niet in scene zetten van zijn foto’s, nu is het vermoeden dan een van de foto’s niet eens in de buurt van Charleroi is gemaakt.

De beschuldigingen tegen Troilo zijn begonnen met het commentaar van de burgemeester van Charleroi, die vindt dat zijn stad veel te negatief in beeld is gebracht. De foto’s zouden geënsceneerd zijn en door het gebruik van kunstmatig licht veel te dramatisch. World Press Photo heeft daarop de foto’s onderzocht en uiteindelijk geconstateerd dat de fotograaf niet over de schreef is gegaan naar de richtlijnen van de journalistiek. Dit tegen het zere been van veel fotojournalisten, die vinden dat de fotograaf gediskwalificeerd moet worden.

De inkt van de verklaring is nog maar net droog, of er is alweer een nieuwe beschuldiging. Bruno Stevens, zelf oud-winnaar van World Press Photo en voorstander van diskwalificatie van Troilo, heeft ontdekt dat een foto in Brussel is gemaakt en niet in Charleroi. Op Facebook schrijft hij: “This picture was in fact shot last December in BRUSSELS, over 50km away from Charleroi! I have spoken with the main protagonist from this image, so this information is 100% verified.” Het doet erg denken aan de discussie rondom de serie van Paolo Pellegrin over The Crest in 2013.

Niet lang na de nieuwe aantuiging komt World Press Photo met een statement op Twitter: “Based on new information, we are reopening investigation of 1st prize Contemporary Issues story. We will update as soon as possible.” Wordt vervolgd dus.

Statement World Press Photo over in scene zetten foto’s Giovanni Troilo

Belgian Mayor Says Award-Winning Photos of His City ‘Distort Reality’