Oprichter Caujolle en drie fotografen weg bij Agence VU

Bij het Franse Agence VU voltrekken zich enkele stevige veranderingen. Oprichter en voormalig directeur Christian Caujolle vertrok al in februari en binnenkort stappen enkele fotografen over naar een nieuw op te richten fotografencollectief. Het gaat om Philip Blenkinsop, Stanley Greene en Kadir van Lohuizen.
VU vierde vorig jaar nog zijn 20-jarig bestaan. Caujolle, twee jaar geleden voor World Press Photo de curator van de jubileumtentoonstelling Things As They Are die onder meer in Foam was te zien, gaat zich richten op andere projecten, zo meldt Le Monde. Hij blijft als adviseur betrokken bij VU. Opvallend is dat uit het krantenbericht blijkt dat Caujolle denkt dat hij wel artistiek directeur blijft van de Galerie VU, terwijl de nieuwe VU-baas Xavier Soule zegt dat die functie in handen is van Gilou Le Gruiec.

De Amerikaanse fotograaf Stanley Greene zegt in het bericht van Le Monde dat hij met een tiental andere fotografen bezig is een nieuw collectief op te richten waarvan naast anderen ook de Nederlander Kadir van Lohuizen en de Australische fotograaf Philip Blenkinsop deel gaan uitmaken. Naar verwachting zal dit nieuwe bureau zich tijdens het fotofestival Visa Pour L’Image, begin september in Perpignan, officieel presenteren.

• Le Monde: Après le départ de son fondateur et de trois photographes, l’agence Vu se restructure

• Eerder op PhotoQ: Marc Prüst stapt over naar VU’

www.agencevu.com