Oproep insturen Bouw in Beeld-prijs

Stichting Edgar Degas en hoofdsponsor Ballast Nedam roepen fotografen op zich aan te melden voor de derde editie van de Bouw in Beeld-prijs. Deze prijs biedt Nederlandse fotografen de kans zich te presenteren op belangrijke culturele podia en mee te dingen naar een geldprijs van 10.000 euro, aldus een persbericht. Het thema van de editie 2009 is Gimme Shelter.
Uit de inzendingen zullen door een selectiecommissie bestaande uit onder andere Marcel Feil, curator van FOAM, de fotografen Jan Zwart en Marcel van der Vlugt en kunstenaar en ontwerper Martijn van Sonsbeek, 10 finalisten worden geselecteerd. Zij krijgen de kans om nieuw werk te ontwikkelen binnen het thema. In de 4e week van juni t/m de 3e week van juli 2009 zal hun werk in het Cobra Museum voor moderne kunst Amstelveen worden geëxposeerd. Tijdens de opening van deze tentoonstelling zal door een vakjury de uiteindelijke winnaar worden bekendgemaakt.

Voor de eerste editie, met als thema GebouwGezichten, zonden ruim zeventig fotografen hun werk en projectvoorstel in. Hieruit werden 12 finalisten geselecteerd. Maarten van Schaik (1973), die in 1997 afstudeerde aan de Amsterdamse Rietveld Academie, sleepte met zijn vierdelige serie de Bouw in Beeld prijs 2007 in de wacht.
De tweede editie, de Bouw in Beeld prijs 2008 had als thema Mijn Ruimte, Mijn Plek, en werd gewonnen door Antoinette Nausikaä.

Fotografen kunnen een aanmeldingsformulier en toelichting op het thema opvragen via www.bouwinbeeldprijs.nl

Het persbericht over de Bouw in Beeldprijs:
Bouwbedrijf Ballast Nedam ziet veel overeenkomsten tussen de disciplines fotografie en architectuur. Architectuur inspireert fotografen en tegelijkertijd houdt fotografie architectuur een spiegel voor. Daarom heeft Ballast Nedam het initiatief genomen voor de Bouw in Beeld prijs. De eerste editie was in 2007 een feit. De Bouw in Beeldprijs wordt sinds de editie 2008 georganiseerd samen met Stichting Edgar Degas, een stichting met als doel diverse podia te bieden waarop kunst en cultuur zich in een breed spectrum kunnen ontwikkelen.