Opvallend veel fotoboeken

Opvallend veel fotoboekrecensies verschenen er op de site van The New York Times afgelopen zondag. De vijf besproken titels zijn overzichtswerken; kan niet missen, zo vlak voor de feestdagen. PhotoQ zette ze voor u op een rijtje.
THE LOST PHOTOGRAPHS OF CAPTAIN SCOTT: Unseen Photographs From the Legendary Antarctic Expedition (Little, Brown)
In 1912 ging er een expeditie naar de Noordpool, onder leiding van Robert Falcon Scott. Scott nam nogal wat risici’s in de zeer strenge winter die hem te wachten stond, maar van één ding wilde hij verzekerd zijn: goede foto’s. Daarom vroeg hij de toen vermaarde fotograaf Herbert Ponting hem te vergezellen voor instructies. In dit boek zijn 109 van Scott’s foto’s verzameld.
Lees meer op www.nytimes.com/2011/12/04/books/review/the-antarctic.html

CECIL BEATON: The New York Years (­Museum of the City of New York/Skira/­Rizzoli) is een koffietafel boek dat een overzichtstentoonstelling met Beaton’s werk in het Museum of the City of New York vergezeld. Cecil Beaton verkeerde in hoge kringen en beoremdheden verdrongen zich voor zijn lens. Het boek bevat enkele van de beste foto’s die Beaton maakte tijdens zijn vele bezoeken aan de stad New York, maar ook schetsen, ontwerpen en karikaturen die hij voor o.a. de filmindustire, het theater en de opera maakte.
Lees meer op: www.nytimes.com/2011/12/04/books/review/cecil-beaton-in-new-york.html

75 years; The very best of LIFE illustrated (Life Books)
Toen LIFE magazine in 1936 werd gelanceerd, had dat het zelfde effect als de nieuwste IPhone nu: binnen de kortste keren was het eerste nummer uitverkocht, de achterban groeide al gauw tot 2 miljoen lezers. Het -zeer lijvige- boek bundelt fotografische hoogtepunten om van te smullen, alhoewel de volgorde van de beelden wat verwarring wekt: geen chronolgische ordening maar een thematische, waardoor een foto van Jackie Kennedy en haar echtgenoot na een foto van de moordaanslag op Jonh F. Kennedy terecht kwam.Hte boek is een ode aan oprichter Henry Luce.
Lees meer: www.nytimes.com/2011/12/04/books/review/75-years-the-very-best-of-life-illustrated-224-pp-life-books-36-95-book-review.html

ZEITGEIST AND GLAMOUR: Photography of the 60s and 70s (Pres­tel) werd samengesteld door de Zwitserse Nicola Erni. In drie hoofdstukken (Scenes, Fashion , Faces) wordt de gehele jetset in beel gebracht dankzij de vele paparazzi; iets dat sinds het overlijden van Lady Di op die manier ondenkbaar is. Recensent Alexandra Jacobs is geadeloos als het gaat over de vormgeving en toedracht, maar zwijmelt weg bij met name het deel over mode. Een boek met (oude) foto;s is vele malen beter dan met Twitpic gedeelde ‘Gotcha!’ foto’s.
Lees meer: www.nytimes.com/2011/12/04/books/review/the-golden-age-of-the-paparazzi.html

MAGNUM CONTACT SHEETS (Thames & Hudson)
Ondanks de uitgesproken weerzin tegen contactafdrukken bij de leden van Magnum (“It’s generally rather depressing to look at my contacts.” – Elliott Erwitt; Henri Cartier Bresson verklaarde dat hij zich van zijn negatieven ontdeed “in the same way as one cuts one’s nails.”), besloot Kristen Lubben toch een boek samen te stellen met contactafdrukken van ruim 70 Magnum fotografen. Het boek biedt aanknopingspunten voor zowel techniek iditoten als mensen geïnteresseerd in context. Bovendien onderstreept het boek nog eens de hoogstpersoonlijke notie van ‘het beslissende moment’ door ook de context van zo’n beeld te laten zien. “I like to be on my own when I look at my contact sheets, because I’m often disappointed,” zegt de Franse fotograaf Raymond Depardon. “For me it’s an intimate moment that I don’t like to share. But, as years go by, we become proud of our old contact sheets. They are a tool that allow us to fight against time.”
Lees meer: www.nytimes.com/2011/12/04/books/review/the-magic-of-magnum.html