Organisatie voor persvrijheid publiceert foto’s gemartelde journalist

Reporters Without Borders publiceerde gisteren vier foto’s van een in Gambia gemartelde journalist. Zijn identiteit en verblijfplaats zijn bekend bij de organisatie, maar worden vanwege zijn veiligheid niet naar buiten gebracht.
Reporters Without Borders of Reporters Sans Frontières (RSF) is een organisatie die wereldwijd opkomt voor de persvrijheid. Zij maakt gebruik van een internationaal netwerk van zo’n 100 correspondenten en heeft kantoren op vijf continenten. Elk jaar, op 3 mei, brengt RSF een rapport uit over de situatie met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting in 150 landen.

De organisatie kiest voor publicatie van deze foto’s om daarmee de Afrikaanse Unie, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Taiwan (Gambia’s belangrijkste politieke en handelsbetrekkingen) op te roepen te protesteren tegen de uitwassen van het regiem van president Jammeh.

De afgebeelde journalist is gemarteld door de Gambiaanse National Guard, die onder direct bevel van de president staat. Sinds de invoering van een mediawet in 2004 is het mogelijk journalisten vanwege het publiceren van ‘onjuist nieuws’ jarenlang op te sluiten.
Vanaf 2004 zijn er in het Westafrikaanse staatje twee journalisten vermoord en verschillende vervangen door regeringsgezinde collega’s. Anderen zijn kortere of langere tijd in de gevangenis beland, geintimideerd en gemarteld.

Reporters Without Borders is van mening dat het Jammeh-regiem ongeschikt is als organisator van de ’top’ van de Afrikaanse Unie en dat de’Unie’ de feiten onder ogen moet zien en de in de Gambiaanse hoofstad Banjul gestationeerde African Commission on Human and People’s Rights (ACHPR) moet terugtrekken.

• Meer informatie over deze kwestie en de RSF: www.rsf.org